Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 10. 13:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

XVI. Benedek: Új szabályokra van szükség

XVI. Benedek: Új szabályokra van szükség

A globális válság azt mutatja, hogy a világnak gazdasági etikára és új szabályokra van szüksége, hogy a pénzügyi rendszer az egész emberiség javát szolgálja – jelentette ki hétfőn XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő a Vatikánnál akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői előtt beszélt újévi audiencián. A Vatikán közel 180 országgal ápol diplomáciai kapcsolatot.

Franciául elmondott beszédében hangsúlyozta: a válság „ösztönözhet, ösztönöznie kell arra, hogy elgondolkozzunk az emberi létezésen és annak etikai dimenzióján”.XVI. Benedek a válság kezdete óta gyakran mondja: nem szabad elsiklani afelett, hogy kevés az etikai alaptételezés a pénzügyek világában, s hogy a gazdasági döntéseknek olyasmire kell épülniük, ami inkább a közjót, s nem az egyéni nyereséget segíti elő.

Egy októberben kibocsátott vatikáni dokumentum a világgazdaság alapvető reformjára szólított fel, valamint arra, hogy hozzanak létre globális etikai testületet, amely szabályokat alkotna a pénzügyi piacok számára.XVI. Benedek hétfőn felszólított arra is, hogy vessenek véget az erőszaknak Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Kifejezte azt a reményét, hogy a Szíriában tartózkodó arab megfigyelők segítenek majd az ottani vérontás leállításában. Sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyen még többet az izraeliek és a palesztinok közötti béke megteremtéséért.

Azt mondta, hogy a vallásszabadság veszélyben van Ázsia és Afrika különböző helyein, s ismét elítélte a keresztények elleni erőszakot, kiemelve Nigériát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.