Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

WHO: 275 millió ember él halláskárosodással világszerte

WHO: 275 millió ember él halláskárosodással világszerte

Világszerte 275 millió ember hall lényegesen rosszabbul az átlagnál, a WHO felmérése szerint ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás. Az állapot fő oka többnyire külső hatás, leginkább a túl erős zaj. A fültok, füldugó használata kötelező az Unióban bizonyos tevékenységekhez, illetve erősen ajánlott akkor is, ha nem hivatásszerűen végezzük azokat.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint 275 millió ember él halláskárosodással világszerte, pedig az esetek döntő hányada megelőzhető lett volna. Ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás – hívta fel a figyelmet a felmérés eredményeire a 3M hazai képviseletének munkavédelemért felelős vezetője. Várallyai István hozzátette: miközben hegeszteni ma már senki nem kezd pajzs, vagy szemüveg nélkül, a fül védelme itthon még mostohagyerek az egyéni munkavédelemben.

Ennek az lehet az oka, hogy míg a látásvesztés, -csökkenés gyakran fájdalommal is jár, és rendszerint hamar és drasztikusan jelentkezik, addig a folyamatos zajártalom lassan, fokozatosan „öli meg” a hallást. Az átmenet mindig hosszú, a csaknem teljes hallásvesztés akár egy évtizedig is eltarthat.

Az ügyet semmiképpen nem lehet annyival elintézni, hogy „majd hangosabbra veszem a tévét”. A gyengült hallás a beszédértést is rontja, és az érintett előbb-utóbb elszigetelődik a környezetétől. Mégis rengeteg ember van, aki rendszeresen és hosszabb ideig kiteszi magát 85 dBA körüli, vagy ennél is erősebb zajoknak, ami már egyértelműen károsítja a hallást. Mindezt úgy, hogy közben bárki számára megfizethetők a professzionális védőeszközök. Ma már van olyan fültok, ami akár 37 dBA-val is csökkenti a környezeti zajokat, miközben viselése hosszú órákon át szellős, kényelmes marad. Ekkora zajcsökkentés már mindig elég ahhoz, hogy a terhelés a kritikus szint alá essen.

Összehasonlításul néhány gyakori, erős zajforrás:

Labdarúgó mérkőzés megtekintése a helyszínen (100-120 dBA)
Lombszívó vagy láncfűrész használata (95-120 dBA)
Utazás motoron (80-110 dBA)
Fűnyírás (82-103 dBA)
Részvétel egy rock koncerten (90-120 dBA)
Fejhallgatók használata, hallgatása (75-114 dBA)
Lőfegyver elsütése (140-165 dBA)
Mozielőadás megtekintése (72-104 dBA)

Látható, hogy a halláskárosodás messze nem csak a zajos fizikai munkát végzőket érinti. A fültok, füldugó használata nem véletlenül kötelező az Unióban bizonyos tevékenységekhez, illetve erősen ajánlott akkor is, ha nem hivatásszerűen végezzük azokat.

Ha már mindenképpen zajos munkát kell végeznünk, és nem mehetünk távolabb a zaj forrásától – pl. fűnyírásnál – akkor legalább vigyázzunk magunkra, mert attól, hogy valaki rosszul hall, még nem lesz Beethoven.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.