Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 28. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Vlagyimir Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

Vlagyimir Putyin: polgárháborút sikerült megakadályozni Oroszországban

A Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben, a Katedrális téren, a műveletben részt vett fegyveres testületek és szakszolgálatok tagjai előtt.

"Önök megvédték az alkotmányos rendet, polgáraink életét, biztonságát és szabadságát. Megóvták hazánkat a felfordulástól, gyakorlatilag megállították a polgárháborút. A nehéz helyzetben önök világosan és összehangoltan cselekedtek, tettel bizonyították hűségüket Oroszország népe és a katonai eskü iránt, kinyilvánítva felelősségüket a haza sorsáért és jövőjéért" - mondta Putyin.

Az elnök szerint a katonaság "elszántsága és bátorsága", valamint a társadalom egészének konszolidációja "hatalmas és döntő szerepet játszott a helyzet stabilizálásában".

"A lázadásba belerángatott emberek látták, hogy a hadsereg, a nép nem velük van" - hangoztatta az orosz elnök.

Méltatta a biztonsági erőket, mert gyors fellépésüknek köszönhetően nem volt szükség harcoló alakulatokat visszavonni a "különleges hadművelet" övezetéből, és nem voltak civil áldozatok sem. Putyin egyperces néma tiszteletadást kért az életüket vesztett pilóták emlékének, és köszönetet mondott a fegyveres szolgálatoknak és a szakszolgálatoknak a haza és az eskü iránti hűségükért.

Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda igazgatója újágíróknak bejelentette, hogy az általa irányított fegyveres erőt nehézfegyverzettel, harckocsikkal fogják felszerelni, amiről tárgyalások folynak az elnökkel.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva kijelentette: nem ért egyet azokkal az állításokkal, amelyek szerint Putyin politikai pozíciója megingott a lázadás következtében.

"Mostanában számos ilyen ultraemocionális hisztéria van a szakemberek és az álszakemberek körében egyaránt. Ez hisztérikusan nyilvánul meg az új médián keresztül" - fogalmazott a szóvivő.

Peszkov szerint az orosz elnök körüli társadalmi konszolidáció erős.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek a konfliktus megoldásában játszott szerepére vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a legfontosabbak a legrosszabb kimenetel megakadályozásában Putyin erőfeszítései, az ő akarata volt, ugyanakkor méltatta a szomszédos ország vezetőjének tapasztalatát és jó tulajdonságait, valamint az orosz vezetővel ápolt barátságát.

Egyebek között azt is közölte, hogy a Kremlnek nincs tudomása sem a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről, sem arról, hogy hivatalos tárgyalási előkészületek folynának Ukrajnáról, ahogyan azt az ARD német tévécsatorna állította. Rámutatott, hogy az egyezkedés lehetőségét mind Kijev, mind a Nyugat kizárta.

Peszkov elmondta, hogy este Putyin az orosz média vezetőivel tart majd zártkörű megbeszélést.

Fotó: Pixabay

Címkék: oroszország, putyin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).