Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 01. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Visszatérnek az erdők az Antarktiszra?

Visszatérnek az erdők az Antarktiszra?

A dinoszauruszkori erdőségek első részletes térképét állították össze brit kutatók, eredményeik a Planet Earth című folyóirat online kiadásában láttak napvilágot.

A Londoni Egyetem tudósai munkájuk során arra az adatbázisra támaszkodtak, amely több mint kétezer krétakori helyszínről származó, fosszilizálódott erdőkre tartalmaz információt – olvasható a PhysOrg hírportálon. „Kutatásaink arról tanúskodnak, hogy bolygónk nagy részét a tűlevelűek osztályába tartozó araukária erdőségek borították. Különösen jellemző volt ez a fafajta a fojtogatóan meleg és párás trópusokra. Ettől délre és északra a ciprus dominált, a sarkvidék pedig a fenyőfák birodalma volt” – magyarázta Emilio Peralta-Medina, a kutatások vezetője. Mint kifejtette, a kréta időszakban a mainál sokkal nagyobb volt a trópusok kiterjedése, a mérsékelt égöv pedig a sarkvidék közelében helyezkedett el. A sarkkörön túli területeken is több volt a fa, mint a jég.

A fosszilis leletek tanúsága szerint a dinoszauruszok kihalása előtt nem sokkal megváltozott az erdők jellege: megjelentek a zárvatermők (Magnoliophyta). „A jelenkori magnóliákhoz hasonlatos virágos növények terjedtek el, amelyek első ízben hozták el világunkba a színeket és illatokat” – ecsetelte Peralta-Medina. A zárvatermők fokozatosan kiszorították a tűlevelűeket, és a kréta időszak végére a domináns fafajtává váltak. A kutatók a kréta időszaki erdők feltérképezése mellett azt is vizsgálták, hogy milyen gyorsan nőttek a fák. A fagyűrűk tanúsága szerint növekedési rátájuk kétszerese volt a mai fákénak, különösen gyorsan terebélyesedtek a sarkvidék közelében.

A meleg éghajlat oka minden jel szerint a rendkívül magas légköri szén-dioxid-koncentrációban keresendő. Míg napjainkban értéke 398 ppm (parts per million/a keresett komponens egymillió egységre jutó részecskeszáma), a kréta időszakban meghaladta az 1000 ppm-et. „Amennyiben a légköri szén-dioxid-koncentráció ilyen ütemben emelkedik, 250 év múlva elérjük a kréta időszaki szintet. Ha ez megtörténik, az erdők »visszatérnek« az Antarktiszra” – vélekedett Howard Falcon-Lang, a tanulmány társszerzője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára