Városlista
2022. augusztus 17, szerda - Jácint

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 17. 10:06, szerda | Belföld

Baltával, késsel támadt egy férfi Tatabányán

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmények miatt elrendelte a Tatabányai Járásbíróság annak a férfinak a letartóztatását, aki baltával és tapétavágó késsel hadonászott.

2022. Augusztus 17. 07:00, szerda | Belföld

Elkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban

Elkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden, a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai,

2022. Augusztus 17. 05:00, szerda | Belföld

BM: semmiféle döntés nem született az iskolák fűtéséről

Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, "parancs", "utasítás" vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

2022. Augusztus 16. 18:10, kedd | Belföld

Harmadfokú riasztást adott ki a népegészségügyi központ

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.