Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 28. 07:47, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Veszélyes étrend-kiegészítőre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

Veszélyes étrend-kiegészítőre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ

Veszélyes étrend-kiegészítőre hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint a Dragon Power - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula) elnevezésű készítmény a vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmaz szildenafil gyógyszerhatóanyagot, fogyasztása jelentős egészségügyi kockázattal járhat, akár keringési vagy idegrendszeri problémát okozva.

Erre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet laboratóriumi vizsgálata alapján mutatott rá az ÁNTSZ, kiemelve, hogy az étrend-kiegészítők az európai uniós és a magyar szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek.

Gyógyszer-hatóanyag kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben fordulhat elő, élelmiszerben történő felhasználása tilos és egészségkárosodást okozhat - hangsúlyozták.

Tekintettel arra, hogy a készítmény interneten keresztül is megrendelhető, az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 17.11.2015. gyártási számú, 2018.11.16. lejárati idejű, 13044/2013. számon notifikált készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét.

Azt kérik, hogy aki észleli az étrend-kiegészítő forgalmazását, az jelezze ezt az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya felé. Elérhetőségeket a www.kormanyhivatal.hu, valamint a www.antsz.hu honlapon lehet találni - tették hozzá.

Az ÁNTSZ tájékoztatta a kifogásolt összetételű készítményről az Európai Unió többi tagállamát, a kormányhivatalok járási népegészségügyi osztályai pedig megtiltották az étrend-kiegészítő forgalmazását - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.