Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 26. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Véget vetnek a gyógyszerpazarlásnak

Véget vetnek a gyógyszerpazarlásnak

A gyógyszercégek drasztikus megadóztatása mellett többet fizethetnek gyógyszereikért az orvosi utasításnak fittyet hányó betegek, méltányosságból csak 8 millió forintig állná a cehhet a biztosító – írja a Világgazdaság.

A vérnyomás és a vér zsírszintjének a mérése, a dohányzás ellenőrzése. A tervek szerint jövőre ezeknek a vizsgálatoknak is alávetnek egyes betegeket, hogy lássák, mennyire működnek együtt a saját terápiájukban – derül ki a lapunk birtokába került, a gyógyszertámogatási rendszer átalakítását célzó kormányelőterjesztésből. Az egyeztetés előtt lévő dokumentum szerint elsőként a szív- és érrendszeri, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ellenőriznék. Akik nem veszik igénybe az ingyenes életmódváltoztatási programokat, csökkentett tb-támogatást kapnak gyógyszereikhez.

Nem véletlen a szigor: a lipidszintcsökkentő gyógyszereket például egy évvel a terápia kezdete után a betegek mindössze 22 százaléka, a cukorbetegek fele szedi. A szigor azonban nem ér itt véget, hiszen jövőre, a Széll Kálmán-terv szerint, 83 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a gyógyszertámogatási rendszerben. A 300 milliárd forintos gyógyszerkassza közel harmadolását elsősorban a gyógyszercégek különadójának 12-ről 20 százalékra emelésétől, az 5 millió forint éves orvoslátogatói díj megduplázásától, és a támogatásvolumen-szerződések újrakötésétől várják. Ez utóbbiakban a tb és a cégek előre meghatározzák a támogatással forgalmazható gyógyszerek mennyiségét, az a fölötti fogyasztás a cégek kontójára megy.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára