Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 12. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Van lejjebb az ingatlanárakban

Van lejjebb az ingatlanárakban

Felelőtlen kijelentések láttak napvilágot az elmúlt héten, miszerint az ingatlanárak elérték a mélypontjukat - írja elemzésében a Duna House Holding PR- és elemzési vezetője.

Rutai Gábor szerint azonban a mostani gazdasági helyzetben bőven benne lehet, hogy még alacsonyabbra ereszkednek az árak, még ha az elmúlt 1-1,5 év tendenciája nagyjából stagnálást is mutat. A svájci frank tovább erősödése miatt kettős hatás érvényesülhet a piacon és egyelőre nem tudni, melyik lesz az erősebb.

A Duna House szakértője szerint az egyik hatás az, hogy egyre több ingatlan kerül „víz alá”, vagyis ahol a hitel összege meghaladja a lakás értékét. Ezek az ingatlanok kikerülnek a forgalomból, mert a bankok nem nyelik le a különbséget, viszont a tulajdonosokon egyre nagyobb a teher, amit kezelniük kell. Ennek és a kvótarendszer bevezetésének kínálatot csökkentő hatása van.

A másik hatást az váltja ki, sokan vettek fel kisebb svájci frank alapú hitelt, mondjuk az ingatlan 25-50 százalékára. Ezek a hitelesek most megjelentek a piacon, hiszen az ő terheik is megnövekedtek és már nem tudják a részleteket fizetni. Az eladás mellett döntenek, még ha sokat is buknak rajta. Rutai Gábor szerint egy szerencséjük van, ha olcsóbb (számukra tehermentes) lakást vesznek majd, akkor azt is nyomott áron tehetik. Ha az ilyen hitelesek megjelenése a piacon a svájci frank árfolyamának emelkedésével együtt növekszik, akkor ennek lehet még árleszorító hatása idén.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére