Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 21. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét

Újra elérte a madárinfluenza Békés és Csongrád-Csanád megyét

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban és egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban, a telepeket felszámolják

- közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A megbetegedések több mint 65 ezer baromfit érintenek, ezek mellett Bács-Kiskun megyében is terjed a betegség - írták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

Részletezik, hogy a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A fertőzés mintegy 43 ezer baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken a 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére.

Békés megyében az érintett gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött.

A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A vírus megjelenéséről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat - közölte a Nébih.

Felidézik, hogy a Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A hatóság közleményében arra felhívja a figyelmet, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőségű a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.