Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 24. 06:49, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay/luboshouska

Újjáélesztik a Bogyiszlói Holt-Dunát

Újjáélesztik a Bogyiszlói Holt-Dunát

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 140 millió forintos támogatásával revitalizálják a Bogyiszlói Holt-Dunát, a projekt során kotrást végeznek, és partvédelmi rendszert alakítanak ki.

A beavatkozásokra azért van szükség, mert a Holt-Dunát - más holtágakhoz hasonlóan - a feliszapolódás megszűnéssel fenyegeti - mondta Tóth István, a Tolna megyei település polgármestere az MTI-nek. A vízfolyásnak a település felőli, keleti partján pedig a hullámverés csuszamlást okoz a parton, és a víz magántelkekre is benyúlik - tette hozzá.

Az 52 hektáros holtág medrében mintegy 600 ezer köbméter iszap halmozódott fel; a projekt keretében part menti kotrással néhány ezer köbméternyit emelnek ki a mederből. A part "elhabolását" akác cölöpsor kiépítésével akadályozzák meg - ismertette.

A tervek szerint júliusban kezdődő, és ősszel befejeződő projekt keretében négyszáz méteren felújítják a parti sétányt, csónakkikötőt, strandöltözőket alakítanak ki, és szabadtéri bútorokat helyeznek el.

A Bogyiszlói-holtág különlegessége, hogy a Duna szabályozása előtt, a 19. század elején természetes úton fűződött le a folyóról. A Natura 2000 hálózathoz tartozó, népszerű horgászvíz a Bogyiszlói-csatornán a Duna magas vízállása esetén kap vízutánpótlást, az árral rendszerint - a telepített pontyok mellé - dunai fajok, csuka, harcsa, süllő ivadékai is érkeznek a holtágba.

Címkék: bogyiszló, duna, holt-duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.