Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 26. 14:44, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb lépéssel közelebb a szerb-magyar határkeresztező földgázvezetékhez

Újabb lépéssel közelebb a szerb-magyar határkeresztező földgázvezetékhez

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban módosította az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyét annak érdekében,

hogy az október 1-jétől kezdődő gázévre lehetővé váljon az épülő új szerb-magyar határkeresztező kapacitások lekötése.

A MEKH hétfői közleményében hangsúlyozta: célja, hogy a határozatban megfogalmazott feltételek mellett a legkedvezőbb árú éves kapacitások legyenek leköthetők.

A hivatal 2020-ban kötelezte a magyar földgázszállítót egy új szerb-magyar határkeresztező vezeték kiépítésére annak érdekében, hogy megvalósulhasson a hozzáférés a déli irányból érkező forrásokhoz. A földgázellátási struktúrák változása miatt az új, évi 6 milliárd köbméter kapacitással rendelkező kiskundorozsmai betáplálási pont megvalósítása ellátásbiztonsági szempontból prioritás. Az új gázkereskedelmi útvonal részben kiválthatja az ukrajnai betáplálást, valamint a vezetéken keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek majd a Déli Gázfolyosón Európába érkező gázhoz is.

A hivatal korábbi döntésének értelmében a 15 kilométer hosszú vezetékszakasz beruházási költségéhez 4 milliárd forintot a földgázszállító aukciós felárszámlájáról vezettek át, ami jelentősen csökkentette a beruházás miatt jelentkező többletköltséget.

A MEKH most közzétett határozata az FGSZ Földgázszállító Zrt. működési engedélyében a kiskundorozsmai szerb-magyar betáplálási ponttal és hozzá kapcsolódó 15 kilométeres vezetékszakasszal bővíti ki a földgázszállító-vezetékek és a betáplálási pontok listáját. A döntés lehetővé teszi, hogy a rendszerüzemeltető a határponton az éves kapacitásaukciót július 5-én megtarthassa.

Az új határkeresztező pont kereskedelmi használatba vételének ugyanakkor alapfeltétele, hogy az FGSZ a szerb rendszerüzemeltetővel együttműködési megállapodást kössön. A megállapodás biztosítja azt, hogy a határkeresztező forgalomban mind az operatív működés, mind az elszámolási folyamatok megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak. A hivatal határozatában ezért az együttműködési megállapodás meglétéhez kötötte az új kapacitások július 5-i aukción való meghirdetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.