Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Március 23. 09:07, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább csökkent az adók száma Magyarországon

Tovább csökkent az adók száma Magyarországon

Tovább csökkent az adónemek száma Magyarországon, hét éve még 60, idén 51 adófajtát számoltak össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői.

Az MTI-hez kedden eljuttatott elemzés szerint a tavalyi évhez képest egy adó tűnt el, a szakképzési hozzájárulás. Ezt az adónemet nem beolvasztották a szociális hozzájárulási adóba, megszűnése tényleges tehercsökkenést is jelentett - hívta fel a figyelmet az ügyvédi iroda.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az adónemek száma csak egy a sok adminisztratív teher közül, és nincs egyértelmű összefüggés az adónemek száma és az adminisztráció nehézsége között. Sok adóval is lehet egyszerűen adózni, és a kevés adónem is lehet olyan bonyolult, hogy az komoly fejfájást jelentsen a vállalkozóknak és a magánszemélyeknek, de az kétségtelen, hogy ha egy-egy adónemet kivezetnek, az mindenképpen adminisztrációs könnyebbséget jelent a vállalkozásoknak - tették hozzá.

Az adóbevételi lista csúcsán jelentős elmozdulás tavaly sem történt, változatlanul az általános forgalmi adóból (áfa), a szociális hozzájárulási adóból és a személyi jövedelemadóból származik a legtöbb bevétel. Az áfabevételek az előző évhez képest mintegy 15 százalékkal nőttek tavaly, vagyis az éves GDP-növekedés duplájával. Ez azt jelzi, hogy ismét fehéredhetett a gazdaság, tovább nőtt az áfabehajtás hatékonysága - jelezte elemzésében az iroda.

Mint írják, a Covid-krízis jól látszik a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételein. Míg 2019-ben még mintegy 27 milliárd folyt be ebből az adóból, a veszélyhelyzet miatti könnyítések és közvetetten a vendéglátóipart sújtó krízis miatt 2020-ban csak mintegy 10 milliárd, tavaly pedig már csak 370 millió forint - vélhetően technikai jellegű - bevétel származott az adóból.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértői szerint érdekes trendet mutatnak a regisztrációs adó bevételei is. Míg 2018-ban és 2019-ben 25-25 milliárd származott ebből az adónemből, addig 2020-ban előbb 19,5 milliárdra, majd tavaly 17 milliárd forintra csökkent az ebből származó bevétel. Ez összefügg azzal, hogy az elmúlt két évben az újautó-eladások jelentősen visszaestek.

Címkék: adó, adócsökkenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.