Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Október 13. 08:12, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Több mint 3 százalékos gazdasági növekedést jósol az IMF Magyarországon

Több mint 3 százalékos gazdasági növekedést jósol az IMF Magyarországon

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése összhangban van a magyar gazdaságpolitika jövő évi várakozásaival - mondta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: idén a közgyűlésen a kormányzatok, jegybankok, pénzügyi szektor szereplői az éghajlatváltozás, adósságcsökkentés és a digitális átállás kérdéseire keresnek megoldásokat.

Kitért arra, hogy az IMF kedden közzétett legfrissebb előrejelzésében rámutatott: a világjárvány és az orosz-ukrán konfliktus miatti gazdasági kilábalás a korábban vártnál jobban elhúzódik, és egyenetlen lesz. Az IMF a globális hazai össztermék (GDP) 3 százalékos növekedését jelzi 2023-ra a World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában, amit jövőre minimálisan lassuló, 2,9 százalékos bővülés követ majd. Európában mindössze 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, ami nagy kihívások elé állítja a kontinens országait.

Tóth Tibor szerint Magyarország szempontjából az IMF viszonylag pozitív képet fest, jövőre 3,1 százalékos GDP-növekedést várnak, ami a legmagasabb a V4-országok között, és több mint kétszer nagyobb az unió egészére jelzett 1,5 százaléknál.

Az inflációval kapcsolatban megerősítették, hogy idén egyszámjegyű lehet a mutató, év végére kevéssel 8 százalék feletti fogyasztói árindexet, jövőre 6,6 százalékos inflációt várnak. Ez összhangban van a tárca által jövőre jelzett 6 százalékos inflációval - mondta. A folyó fizetési mérleg 0,9 százalékos GDP-arányos hiányát vetítik előre, ami hasonlóan kedvező, mint a PM várakozása. Ez megerősíti a magyar gazdaságpolitika teljesítményét - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a nemzetközi szervezettel folytatott tárgyalások jelentősen átalakultak, míg 2008-as válság idején az akkori kormányzat pénzügyi támogatást kért, a jelenlegi időszakot a partneri viszony és tapasztalatcsere jellemzi. Az IMF válságkezelési politikája részben a magyar sikerek miatt sokat változott, korábban a válságokból kivezető útnak egyedül a megszorításokat tekintették, ezzel szemben mára támogató gazdaságpolitikát folytatnak - mondta Tóth Tibor.

Címkék: gazdaság, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során