Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2017. Január 25. 10:04, szerda | Belföld
Forrás: mti

Több helyen javult a levegő minősége

Több helyen javult a levegő minősége

Szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség,

de a legtöbb településen - köztük a fővárosban - így is egészségtelen, északkeleten pedig továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Tizenöt település - Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szengtotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján - levegőjét minősítették egészségtelennek.

Emellett az OKK térképén szereplő többi települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték szerdán.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Továbbra is számos településen - köztük Budapesten - van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.

A fővárosi önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleményében azt írta: továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosi légszennyezettségi előrejelzésében azt írja, hogy kedvezőtlen az időjárási helyzet a levegőszennyezettség szempontjából. Napközben néhány órára akár jelentősen csökkenhetnek a koncentrációértékek, de estétől ismételten (jelentős) romlás valószínű - írták, de megjegyezve: "mindez nagymértékben függ a felhőzet felszakadozástól, csökkenésétől esetleg annak elmaradásától".

Az országos előrejelzés szerint az Északi-középhegység térségében, a főváros környékén és az Észak-Alföldön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósan a zúzmarás köd. A Dunántúl nyugati és déli részén folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő. A Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megélénkül az északi szél.

Címkék: levegő, szálló por, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel