Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 29. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Tízezer vendéglátóhely szűnik meg a játékadó emelés miatt

Tízezer vendéglátóhely szűnik meg a játékadó emelés miatt

Begyűrűzik a vendéglátóiparba is szerencsejáték szektor csődje.

Tízezer játékteremként is üzemelő vendéglátóhely szűnik meg országszerte a következő negyedévben a nyerőgépiparra kivetett ötszörös játékadó emelést tartalmazó törvény november 1-jei hatályba lépésekor – tudatta a Magyar Szerencsejáték Szövetség a regionális bizottságok beszámolói alapján.

November 2-án megkezdődik a nyerőgépek leadása, kígyózik majd a sor a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályánál, valamint a megyei munkaügyi központok előtt is, ugyanis több tízezer ember kerül be a szociális hálóba és igényel majd munkanélküli segélyt. November elejétől februárig a piacon működő pénznyerő automaták hetven százalékát visszaadják az üzemeltetők (24 ezer nyerőgépből 17 ezret vonnak ki a forgalomból) és 30 ezer ember válik munkanélkülivé.

Az iparág értetlenül áll a parlament döntése előtt, hiszen a szakma minden lehetséges fórumon tudatta a törvényhozókkal, hogy a nyerőautomatákat érintő ötszörös adóemelés eredményeként 1200 magyar vállalkozás kerül a csőd szélére és több tízezer munkavállaló néz majd szembe a teljes egzisztenciális ellehetetlenüléssel. A szakma és több tízezer alkalmazott választópolgár nyílt levélben kérte a miniszterelnök úrtól, hogy a kormány adjon időt a szerver alapú üzemeltetésre történő átállásra és az adóemelés bevezetését tolja el jövő őszig, mert akkor nem kell a vállalkozásokat felszámolni és nem kell az alkalmazottakat elbocsátani. A költségvetésbe adók és járulékok címén hetvenmilliárd forintot fizető, hatvanezer embert alkalmazó iparág azonban eddig nem kapott érdemi választ, ezért az iparág képviselői és a munkavállalók újra a döntéshozókhoz fordultak.

Hatvanezer munkavállaló írt levelet az országgyűlési képviselőknek, amelyben azt kérik: ha egyes vállalkozások munkahely teremtési törekvéseit fejenként több millió forinttal támogatják, vegyék figyelembe a nyerőgépiparban dolgozók érdekeit is, hiszen a szakmának munkahely megőrzési támogatás címszóval mindössze annyi volt a kérése, hogy kapjon egy kis haladékot a játékadó 100.000 Ft/gép/hó ötszörösére emelésének bevezetése előtt. Így lenne idő az átállásra, amelynek a szakma szerint jelenleg nem is adottak a feltételei, ugyanis a szerver alapú üzemeltetésre való áttéréshez még a törvény végrehajtási rendelete sem készült el. Az iparág tagjai tehát nem tudják, milyen feltételekkel maradhatnak majd a piacon, ráadásul novembertől a vállalkozások többsége nem tudja majd kitermelni az ötszörös játékadót, lehúzzák a rolót, több tízezer család megélhetési forrása szűnik meg, és még a kormány sem éri el a szándékát. Az átgondolatlanul megemelt adó a 2012-es év végére nemhogy többlet adóbevételt, hanem jelentős adóbevétel kiesést prognosztizál és egy túlterhelt szociális hálót.

A szakma képviselői, és a munkavállalók azt kérték a parlamenti képviselőktől, legalább egyikük kezdeményezze zárószavazás előtti képviselői indítványban a játékadó bevezetésének elhalasztását, hogy több tízezer család megmeneküljön a biztos anyagi csődtől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.