Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Május 06. 13:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

Sok külföldi turistát is vonzó látványossággá nőtte ki magát a csacsik versenye, amelyet az idén negyedik alkalommal rendeznek meg a Somogy megyei Rádpusztán május 19-én, a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának másnapján.

Antal Bernadett szervező az MTI-nek elmondta: már több német és osztrák turistacsoport is bejelentkezett a Balatonlellétől öt kilométerre fekvő lovasközpont rendezvényére, hogy megnézze a csacsigaloppot.
Az idei versenyen tíz csacsi már biztosan indul, köztük a nyolcéves rádpusztai Sanyi, az eddigi háromszoros nyertes, de a verseny szervezői még várják a további jelentkezőket az ország minden részéből.
Antal Bernadett tájékoztatása szerint a látogatók nemcsak a csacsigalopp résztvevőiért szurkolhatnak, hanem számos érdekességet is megtudhatnak a szamarakról. Szó esik majd arról is, hogy a családi gazdaságokban milyen munkákra fogható be a szamár, és arról is, hogy mielőtt lovagolni tanulnának a gyerekek, ehhez sokszor jó előgyakorlatot jelent a szamaragolás a kisebb testű, nyugodt hátason, azaz hobbiállatként is ajánlják a tartását.
A csacsigalopp része a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának, amelyre eddig 12 település jelentkezett, közülük hárman vehetnek részt szeptemberben a fővárosi döntőn.
A kétnapos rendezvényen a lovasok és a szamarak versengése mellett bemutatkoznak a versenyben résztvevő települések, és színes kísérőprogramok is szórakoztatják majd a vendégeket.
Az Onogur Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megelevenedik a Honfoglalás kora, az érdeklődők elleshetik a szövés, a fonás, a bőrözés és a fafaragás mesterfogásait. Lesz továbbá közelharcifegyver-bemutató, íjászat, kézművesvásár és tradicionális lovasbemutató is.
A gyerekeket különböző programokkal várják a szervezők, akik a korábbi évek tapasztalata alapján mintegy 3-4 ezer látogatóra számítanak.

Címkék: színes, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.