Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 26. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért

Tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért

Tíz európai nagyjátékfilm száll versenybe a legjobb látványtervezésért járó díjért az október 12-én kezdődő Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF) Szolnokon.

A filmeket nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri bírálja el, Jean Rabasse francia látványtervező, Peter Webber rendező és Géczy Dávid filmrendező, forgatókönyvíró. A zsűri tagjai a fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat is tartanak - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az 1920-ban játszódó, a Monarchia szétesése utáni Bécset bemutató Hátország című thriller főszereplője a hadifogolytáborból visszatérő Peter Perg (Murathan Muslu), aki a bajtársait tizedelő sorozatgyilkos megtalálásán dolgozik a törvényszéki orvosszakértővel (Liv Lisa Fries).

Edgar Wright zsánerfilmje, az Utolsó éjszaka a Sohóban egy fiatal lány és egy rejtélyes figura hallucinációkkal teli utazásáról szól az 1960-as évek Londonjában. A film főszereplői Thomasin McKenzie és Anya Taylor-Joy, valamint utolsó szerepében látható Diana Rigg.

Mundruczó Kornél Evolúció című filmje a holokauszt traumájának három generáción átívelő hatásáról szól. Három fejezetéből kettő megszakítatlan időben és egyetlen térben játszódó, vágás nélküli - illetve rejtett vágásokkal operáló - hosszú jelenet.

Matteo Garrone rendező komor, felnőtteknek szánt feldolgozást készített a Pinokkióból. Sötét képekből álló alkotása monumetális, szürrealista munka, amely az eredeti könyv történetét felkavaró megközelítésben mutatja be.

Az Istenek völgye egy milliárdos és a Navajo közösség harcáról szól. Lech Majewski sci-fi drámája három egymásba fonódó történetet mutat be, a főszerepben John Malkovich látható.

Fekete komédia is szerepel az elsőfilmes Daria Woszek lengyel rendezőnőtől. A történet főszereplője a menopauza küszöbén álló Mary, aki Szűz Mária-szobrokat gyűjt. A Máriafordulás szürreális látványvilágával száll versenybe.

A szintén elsőfilmes német Michael Venus Rémálom című alkotása a horrorfilmes műfaj elemeit hordozza és kapcsolja össze a hon, a haza és a család fogalmaival. A főszereplőt álmai vezetik el Stainbachba, egy kis faluba.

A poszt-apokaliptikus jövőben játszódik Claudio Cupellini új filmje, amelyet Gipi olasz karikaturista azonos nevű képregényéből adaptált. A filmet - amelynek operatőre Pohárnok Gergely - használaton kívüli erőműveknél forgatták és végig barna-sáros színeket használtak. A Fiak földje a jelen helyzetünk nyugtalanító tükrét állítja elénk.

Az idei Oscar-esélyes észt film, Az utolsók igazi lappföldi western, amelyben egy bányatulajdonos kábítószerrel tömi a munkásait, hogy azok megfeledkezzenek a küzdelmes mindennapokról.

Václav Havel ellenzéki korszakáról készült filmet is bemutatnak. Az 1968 és 1989 között játszódó, Slávek Horák rendezte cseh dráma Havel viharos magánéletére fókuszál, bemutatva az igazságért és a jó ügyért vívott harcát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.