Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 27. 12:41, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu

„Tiszta hülyeség” – helyrerakta hazánk kritikusait a volt német miniszter

„Tiszta hülyeség” – helyrerakta hazánk kritikusait a volt német miniszter

A magyar kormány tevékenységének számos pontját lehet bírálni, az azonban „tiszta hülyeség”, hogy Magyarország nem demokrácia – mondta Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus kedden Berlinben, a magyar nagykövetség egy rendezvényén.

A Két ország identitása című pódiumbeszélgetésen, amelyen magyar gyökerekkel rendelkező neves németországi személyiségek vettek részt, a volt oktatási és tudományos miniszter, Hamburg egykori polgármestere kiemelte: tavaly Magyarországon megbeszélést folytatott számos vezető politikussal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel, és tapasztalatai alapján úgy véli, „természetesen történtek hibák”, de „tiszta hülyeség” arról beszélni, hogy Magyarország nem demokrácia. A rendezvényt Bela Anda, a Bild című lap főszerkesztő-helyettese, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek Gerhard Schröder vezette egykori kormányának szóvivője vezette. Hangsúlyozta, hogy a pódiumbeszélgetés témája nem a magyar politikai helyzet, de nem is hagyhatják figyelmen kívül az aktuális vitákat.

„Közvetítőktől” értesülnek az újságírók

Egyebek között felidézte, hogy a beszélgetés egyik részvevője, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap egykori rovatvezetője egy korábbi fórumon kifejtette, hogy a Magyarországról szóló német sajtóbeszámolók gyakran „egyoldalúak”. Hefty a moderátornak arra a kérdésére, hogy mi lehet ennek az oka, elmondta: a jelenség mindenekelőtt kommunikációs problémákra vezethető vissza. A német újságírók hagyományosan kritikus beállítottságúak, a Magyarországgal foglalkozó német újságírók pedig rendszerint nem tudnak magyarul, ezért a fejleményekről nem első kézből, hanem közvetítők útján szerzett információk alapján készítik kritikus hangvételű beszámolóikat. A kép torzulásához, egyoldalúságához vezet az is, hogy a magyarok „bámulatra méltóan öntudatosak”, ami „kívülről dacosságnak tűnik” – mondta Paul Georg Hefty.

A tények

Klaus von Dohnanyi – Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester unokája – ezzel egyetértve hangsúlyozta: a kormánynak sokkal többet kell tennie szándékainak és tevékenységének megismertetéséért, a Magyarországgal foglalkozó külföldieknek pedig jóval alaposabban kell tanulmányozniuk a tényeket.

Hozzátette: a magyarországi folyamatok megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magyar szabadságszerető nép, és évszázadokig idegen urak elnyomása alatt élt. „Nem nagyon ügyes”, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy korábban Moszkva, most pedig Brüsszel parancsolgat, de kijelentését a magyar történelem összefüggésrendszerében kell értelmezni – mondta Klaus von Dohnanyi.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Ildiko von Kürthy író és Ungvári László, a Berlin térségében fekvő Wildauban működő műszaki főiskola vezetője. A beszélgetést nagyjából 70 fős, többnyire németekből álló közönség követte, köztük több diplomata. A kedd esti rendezvényt a Daimler autógyártó társaság fővárosi képviseletén, a Mercedes–Benz Gallery-ben tartották meg.

Magyarország nem „antidemokratikus szörnyeteg”

Egyre több helyről állnak ki hazánk mellett, legutóbb Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter védte meg Magyarország hírnevét Torontóban. A magyar alaptörvény mellett állt ki – már nem először – Rupert Scholz volt német védelmi miniszter, aki egyben alkotmányjogász is. A francia Valeurs actuelles jobboldali hetilapban Frédéric Pons budapesti különtudósító pedig Miért zavaró Magyarország? címmel írt arról: hazánk nem „antidemokratikus szörnyeteg”, Orbán Viktor pedig csak végrehajtja a programot, amiért megválasztották – számolt be a mMagyar Nemzet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése