Városlista
2022. január 29, szombat - Adél

Hírek

2012. Április 28. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Étcsokoládéval az egészséges szívért

Az étcsokoládé fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – mutatott rá egy tanulmány.

A csokoládé – különösen a keserű – ugyanis számtalan olyan jótékony anyag forrása, amely jót tesz az egészségnek - írja a The Times of India.

Többek között az étcsokoládé flavanolokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett számos vizsgálat igazolta már, hogy a flavanolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus gyulladás kockázatát, valamint védik a vérereket.

San-Diego-i kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy az étcsokoládé valóban csökkenti-e a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, a vér áramlását és javítja a vér lipid szintjét.

A tanulmányban 31-en vettek részt, s véletlenszerűen kaptak napi 50 gramm 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, illetve 0 százalékos kakaótartalmú fehér csokoládét. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 napon keresztül egyék a kapott csokoládét. A tanulmány elején feljegyezték mindegyikük vérnyomását, a végtagok vérellátását, a keringő lipid profilok és a vér glükóz szintjét.

Megállapították, hogy az étcsokoládét evőknél magasabb volt a HDL, a „jó” koleszterin, és alacsonyabb az LDL, a „rossz” koleszterin szintje. Ezáltal a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a keserű csokoládé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, javítja a glükóz és a lipid profilok szintjét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 29. 13:04, szombat | Belföld

Meglepő, hogy mivel tört be a visszaeső férfi

A sporteszközzel négy tárolóhelyiséget tört fel egy férfi; a kőbányai rendőrök másnap elfogták.

2022. Január 29. 09:50, szombat | Belföld

Szemfüles rendőr lett a veszte a rablónak

A férfi alkalmi ivócimborája pénztárcáját vette el erőszakkal. Napokkal később ismerték fel, amikor más ügyben járt a VII. Kerületi Rendőrkapitányságon.

2022. Január 29. 08:05, szombat | Belföld

Minnie egér nadrágkosztümbe öltözik

Kék pöttyös nadrágkosztümre cseréli hagyományos piros pöttyös ruháját Minnie egér: az új öltözéket Stella McCartney tervezte a párizsi Disneyland fennállásának 30. évfordulója alkalmából - írta a BBC hírportálja.

2022. Január 29. 06:00, szombat | Belföld

Új keringés- és légzéstámogató eszközök segítik a betegek ellátását Pécsen

A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) az operatív törzs jóváhagyásával,