Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 09. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Átalakul a világ „bortérképe”?

Átalakul a világ „bortérképe”?

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése.

A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat.

A felmelegedés nemcsak a kaliforniai gazdák számára rossz hír, nyugtalanító előrejelzések készülnek a világ más borvidékeiről is. A klímaváltozás a világ „bortérképét” is átrajzolja: a legjövedelmezőbb fajtákat csak egy viszonylag szűk éghajlati sávban lehet termeszteni, így a többi fajtánál jóval érzékenyebbek a hőmérséklet változására - idézi Noah Diffenbaugh-ot, a Stanford kutatóját a BBC hírportálja (bbc.co.uk).

Mint írják, a Firenzei Egyetem egy tanulmánya szerint a klímaváltozás a hőmérséklet emelkedése mellett növekvő csapadékmennyiséget is hoz, ami kárt tehet olyan híres borok alapanyagaiban, mint a Chianti, a Barolo, a Brunello vagy az Amarone. Ausztráliában a klímaváltozásnak tulajdonított szárazság már az elmúlt években is hatással volt a termésre.

Vannak azonban olyan területek is, amelyek nyernek a globális felmelegedéssel: Európában az emelkedő átlaghőmérsékletek következtében északra, a skandináv országok felé tolódik a szőlőtermesztésre alkalmas éghajlati sáv - nyilatkozta az MSNBC amerikai televíziónak Simone Orlandini firenzei mezőgazdász.

Angliában a pincészetek már most élvezik a pozitív hatásokat. Az Economist adatai szerint míg tavaly a borfogyasztás csökkent a szigetországban, addig a hazai borok fogyasztása több mint 70 százalékkal nőtt. A klímaváltozás a francia fajták esetében korábbi szüretet és barátságosabb termesztési körülményeket hozott.

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban a hűvösebb, partvidéki területeken és a magasan fekvő sivatagos részeken nőhet a szőlőtermesztés. Ausztráliában Tasmánia, Chilében és Argentínában az előhegységek, a partvidékek és a magasan fekvő sivatagos területek profitálhatnak a klímaváltozásból.

A klasszikus borvidékek azonban nem adják fel: idén Spanyolországban rendezték meg a harmadik Klímaváltozás és Bor Konferenciát, amelynek kiemelt vendégelőadója volt Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár. A klímaváltozás kihívásaira választ kereső tanácskozáson spanyol, portugál, francia, olasz, brit, amerikai, dél-afrikai, chilei és brazil szakemberek vettek részt.

Nem csoda, hogy a bortermelők komolyan veszik a klímaváltozás jelentette fenyegetést. Kaliforniában például egyedül Napa megyében 9,5 milliárd dolláros iparágról van szó, amely több embert foglalkoztat, mint bármely más terület. A helyi idegenforgalom 80 százalékát a borturizmus adja. A Napa-völgy így hírnevénél jóval többet veszíthet.

A veszteségek kivédésére a tudósok azt javasolják a termelőknek, hogy minél hamarabb kezdjenek el alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Stanford tanulmánya például ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogy milyen szőlészeti technikákkal lehet növelni a növények melegtűrő képességét.

Az ilyen ajánlások azonban kis vigaszt nyújthatnak Európa olyan történelmi borvidékein, mint Bordeaux vagy Burgundia, ahol szőlősgazdák generációi évszázadokon át tökéletesítették világhírű fajtáikat. A BBC írása azt ajánlja a borok szerelmeseinek, hogy ha tehetik, még azelőtt látogassanak el ezekre a vidékekre, mielőtt bekövetkeznek a megjósolt változások. A világ „bortérképe” ugyanis akár már néhány évtized múlva más lehet, mint ma. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: