Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 23. 17:02, péntek | Bulvár
Forrás: mti - fotó: zooszeged.hu

Szurikáták és újabb tevecsikók születtek a Szegedi Vadasparkban

Szurikáták és újabb tevecsikók születtek a Szegedi Vadasparkban

Három szurikáta (Suricata suricatta) és két újabb tevecsikó született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban - tájékoztatta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója az MTI-t.

A két nőstény csikó már a harmadik jövevény a szegedi állatkert tevecsapatában, idén valamennyi kanca utódnak adott életet.

A vadasparkban Ázsiában őshonos kétpúpú tevéket gondoznak (Camelus bactrianus), s emellett valamennyi dél-amerikai teveféle is megtekinthető: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

A tevékhez hasonlóan a szurikáták létszáma is hárommal bővült. A fiatal egyedekből összeállt csapat magyarországi állatkertekből érkezett Szegedre: a két hím Pécsről, a nőstény Budapestről.



A szurikáták Dél-Afrika száraz szavannáin nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfa-nőstény szaporodik, a többiek segítenek az utódok nevelésében. A kölykök - tizenegy hetes vemhesség után - október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.

A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek egymással azonban időnként véres harcokat is vívhatnak. Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben. Táplálékuk jelentős részét ízeltlábúak, köztük mérges skorpiók is, valamint kisebb gerincesek teszik ki, de a gyümölcsöt sem vetik meg. Hasonlóan más üregekben élő kisemlősökhöz - mint az ürge és a prérikutya - a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára