Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2023. Július 07. 12:57, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Szándékos emberölésért ítélték el Romániában a 17 ember halálát okozó arab szeszhamisítókat

Szándékos emberölésért ítélték el Romániában a 17 ember halálát okozó arab szeszhamisítókat

Élelmiszerhamisításért, csalásért és 17 áldozat halálát okozó szándékos emberölésért ítélte el a romániai Iasi megyei törvényszék azt a két iraki és egy jordániai állampolgárt, akik 2020-ban metilalkoholt, vizet és kék tojásfestéket tartalmazó folyadékot palackoztak és adtak el egészségügyi szeszként - közölte pénteken a jászvásári Ziarul de Iasi című lap.

A 2020 októberében bíróság elé állított vádlottak a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot idején próbáltak hasznot húzni abból, hogy az országban többszörösére ugrott a fertőtlenítőszerek iránti kereslet. A vád szerint az általuk hamisított és egy nagybani kereskedő révén a moldvai Iasi megye legalább hat településén forgalmazott Sante Med nevű termék 17 ember halálát okozta április második felében, amíg a hatóságok rájöttek, hogy tömeges metilalkohol-mérgezés történt.

A védelem azt próbálta elérni, hogy ne szándékos, hanem legfeljebb gondatlanságból elkövetett emberölésért ítéljék el a vádlottakat, arra hivatkozva, hogy - muzulmánok lévén - nem ismerték az alkoholfogyasztási szokásokat, és azt sem tudták, hogy a metilalkohol mérgező. "Egyszerűen egy olcsóbb összetevőt használtak a nagyobb nyereség elérése érdekében" - idézte a védelem érveit a Ziarul de Iasi.

Az évek óta Romániában üzletelő, a Vörös sárkány nevű bukaresti kínai piacon is kereskedő vádlottak 5300 félliteres palack "egészségügyi szeszt" hamisítottak, amelyet 7 lejért (525 forint) forgalmaztak. A Sante Medet gyógyszeszként beállító címkén - amely szerint a terméknek 70 százalékban etilalkoholt kellett volna tartalmaznia - feltüntették azt, hogy "emberi fogyasztásra nem alkalmas". A félliteres palackokban árult termék valójában ugyanilyen arányban metanolt tartalmazott.

A mérgező anyag koncentrációja olyan magas volt, hogy egyes áldozatok holttestében a halálos dózis háromszázszorosát mutatta ki az igazságügyi orvosszakértő. Az áldozatok közül kettőnél utólag, kihantolásuk nyomán azonosították a halál okát. Utóbb az is kiderült: az áldozatok egy részének a községháza osztotta ki segélyként a hamis szeszt a járvány elleni védekezés céljából.

A Iasi megyei törvényszék által kiszabott halmazati büntetés mindhárom vádlott esetében meghaladja a húsz évet, a legsúlyosabb ítélet 22 év 9 hónap börtönbüntetés volt. Az áldozatok hozzátartozóinak fizetendő kártérítés összege meghaladja az 1,12 millió lejt (84 millió forint). Az ítélet nem jogerős.

Fotó: Román Rendőrség

Címkék: szeszhamisítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 06:00, péntek | Bulvár

Megsemmisült a Föld légkörében az ERS-2 földmegfigyelő műhold

Az előrejelzéseknek megfelelőan szerdán belépett a sűrű légkörbe és csaknem három évtized után megsemmisült az ERS-2 (European Remote Sensing Satellite-2) európai földmegfigyelő műhold - közölte a urvilag.hu hírportál.

2024. Február 21. 08:35, szerda | Bulvár

Kocsis Máté: nem figyelte meg a titkosszolgálat Magyar Pétert

Nem folyt titkosszolgálati megfigyelés Magyar Péterrel, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférjével szemben

2024. Február 20. 06:00, kedd | Bulvár

Bámészkodók miatt alakult ki komoly dugó az M1-esen - Videó

Míg az egyik oldalon baleset miatt torlódtak fel a járművek, addig a másikon a bámészkodók okoztak fennakadást.