Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2014. Augusztus 08. 06:00, péntek | Belföld

Szabálysértés ugyanazért kétszer egy napon - Jogszerű?

Szabálysértés ugyanazért kétszer egy napon - Jogszerű?

Ugyanazért a szabálysértésért kaphat-e két bírságot az, aki egymás után ugyanaznap követi el? Erre kérdezett rá olvasónk az onlinejogsebesz.hu szakértőinél. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Szeretném megkérdezni, hogy gépjárművemmel figyelmen kívül hagytam a kötelező haladási irány táblát egy napon belül két alkalommal, ezért kétszer 50 000Ft. bírságot szabtak ki, ez vajon jogszerű?
A másik kérdésem, van 2 hónapja minimálbérre bejelentett munkahelyem, előtte 2 évig nyugdíj előtti ellátásban részesültem (havi nettó 32 000Ft.), kérhetem-e a bírság közmunkával való kiváltását?
Ez alatt az idő alatt munkaviszonyomat meg kell szüntetni?
Köszönettel

2014. 06. 22.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A szabálysértési törvény alapján a szabálysértés ténye alapján kell a bírságot kiszabni és sajnos ön 2 alkalommal valósította meg ezt a tényállást.
A helyszíni bírság kiszabása napjától számítva 30 naptári napon + 3 munkanapon belül az állandó lakóhelye / érvényes tartózkodási helye / tartózkodási helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatvánnyal és a csekkszelvénnyel meg kell jelennie és regisztráltatnia kell magát.
A közérdekű munkavégzés feltétele egy foglalkozás-egészségügyi igazolás beszerzése, amelyet a háziorvosi állít ki arról, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségileg alkalmas. Az orvosi vizsgálat költsége Ön terheli.
A kiszabott közérdekű munka büntetés végrehajtása céljából Ön köteles a kijelölt foglalkoztatót felkeresni a kirendeltségen kiállított kijelölő lappal. A közérdekű munkát legalább heti 1 napon, havonta legalább 24 órában, pihenőnapján vagy szabadidejében köteles teljesíteni, ezért a közérdekű munka nem érinti a jelenlegi munkaviszonyát. A közérdekű munka napi munkaideje legalább 4, de legfeljebb 8 óra, amelyért díjazás nem jár és a közérdekű munka alapján biztosítotti jogviszony sem keletkezik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 08:16, hétfő | Belföld

Kihirdették a Cseh Tamás művészeti pályázat győzteseit

Harmincegy pályamunka közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a Budai Vároltalmazó Közalapítvány által meghirdetett Cseh Tamás művészeti pályázat legjobb alkotásait, amelyeket vasárnap hirdettek ki.

2022. Augusztus 08. 06:00, hétfő | Belföld

Óriási mennyiségi bombát semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei

Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte.

2022. Augusztus 07. 18:16, vasárnap | Belföld

Rendőrök elől menekülő embercsempész okozott balesetet, sok a sérült

Húsz migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-es főúton Üllő térségében vasárnap - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2022. Augusztus 07. 17:06, vasárnap | Belföld

Több embert kellett kimenteni a Balatonból

Tizenegy embert mentettek ki a vízirendőrök szombaton a Balatonból.