Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 15. 07:00, szombat | Belföld

Szabálysértés: pénzbüntetés helyett közérdekű munka – Hogyan?

Szabálysértés: pénzbüntetés helyett közérdekű munka – Hogyan?

Szabálysértés témakörében válaszol ezúttal is az onlinejogsebesz.hu szakértője, aki a büntetés közérdekű munkával való kiváltásának lehetőség fejti ki. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

2014.02.07-én közlekedési szabálysértést követtem el engedély nélkül vezettem és megállítottak a rendőrök.
Helyszíni bírságot nem kaptam, de feljelentettek ma kaptam egy levelet a rendőrségtől 90.000 Ft pénzbüntetést kellene megfizetnem. A kérdésem az lenne, hogy közmunkán le lehet-e dolgozni, ha igen akkor hova kell forduljak és mi a menete?
3 kiskorú gyermekem van 1 első osztályos egy ovis a legkisebb áprilisban tölti a 3 évet ilyen esetbe is le lehet dolgozni a büntetést?

A választ előre is köszönöm.

2014. 03. 06.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A törvény értelmében, aki tizennegyedik életévét be nem töltött egyedül gyermekét nevelő szülő, azzal szemben nem szabható ki büntetésként közérdekű munka és azt önként sem végezheti el, mert a munkaügyi kirendeltségen a jelentkezés során rá fognak kérdezni. A közérdekű munkát csak akkor végezheti el, ha e tényről nem nyilatkozik.
A másik lehetőség az, hogy a határozat átvételének napjától számítva a 9. naptári napon beáll a jogerő, attól a naptól számítva 30 naptári napon belül részletfizetési kérelmet (háromezer forintos illetékbélyeget kell ragasztani rá) nyújthat be a szabálysértési hatóságnál. Ha kicsúszik a beadási határidőből, akkor kérelmét el fogják utasítani. A részletfizetést maximum hat hónapra adhatják meg.

A harmadik lehetőség, hogy méltányossági kérelmet terjeszt elő a személyes körülményeinek teljes körül igazolásával szintén a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül a bírság elengedése céljából. E kérelmet csak egyszer lehet benyújtani és a Belügyminisztérium bírálja el. A kérelmet a határozatot hozó rendőri szervnél kell beadni.
Ha a büntetést közérdekű munkával nem váltja meg, vagy nem kér részletfizetést (a részleteket nem fizeti időben), akkor a szabálysértési hatóság az ügy iratainak megküldésével javaslatot tesz a bíróságnál a kiszabott pénzbírság elzárásra átváltoztatására. A bíróság értesíteni fogja Önt erről a tényről és lehetőséget biztosít arra, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül beadvánnyal élhessen, melyben olyan személyi körülményt tárjon elé, amely kizárja az elzárásra átváltoztatást, vagy kérhesse a tárgyalás tartását.

A törvény úgy rendelkezik, hogy nincs helye szabálysértési elzárásnak akkor sem, ha az eljárás alá vont személy tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő szülő. Ha a bíróságtól megkapja az elzárásra átváltoztatással kapcsolatos értesítést, akkor ajánlott beküldeni nekik a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát és azt az okiratot, amely igazolja, hogy Ön egyedülállóként neveli gyermekeit, de dönthet úgy is, hogy kéri a tárgyalás tartását és ott tájékoztatja a bíróságot (szintén iratok csatolásával) ezekről a tényekről. Előfordulhat, hogy a bíróság e körülmények tényleges fennállásáról az Ön lakóhelye szerint illetékes Jegyző megkeresésével egy helyszíni ellenőrzés formájában meg is bizonyosodik.

Ha a bíróság e tények alapján mellőzi az elzárást, akkor a szabálysértési hatóságnak végrehajtást kell kezdeményeznie, melynek során a bírság, adók módjára behajtása céljából megkeresik az Ön lakóhelye szerint illetékes Önkormányzatot, ez esetben is fizetnie kell.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére