Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 14. 12:42, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Szabadulnak a külföldi valutájuktól az ukránok

Szabadulnak a külföldi valutájuktól az ukránok

Ukrán bankárok arról számoltak be, hogy az utóbbi hetekben a lakosság tömegével váltja át külföldi valutáját hrvinyára.

"Azt tapasztaljuk, hogy az emberek 30 százalékkal kevesebb amerikai dollárt vásárolnak, mint korábban" - közölte pénteken Szvitlana Cserkaj, az ukrajnai Erste Bank alelnöke. Hozzátette, hogy a betétek esetében is hasonló a helyzet, a valutaalapú megtakarításaikból egyre több pénzt helyeznek át hrivnyaalapú betétekbe. Jelenleg nagyjából fele-fele arányban helyezik el dollárban, illetve hrivnyában megtakarításaikat az emberek, míg októberben ez az arány még körülbelül 70 százalékos volt a külföldi valuták javára.
Egy másik ukrán pénzintézet, a Pénzügyi és Hitel Bank alelnöke, Volodimir Hlivnyuk is hasonló tendenciáról számolt be az ukrán sajtónak a betétekről szólva. Megerősítette azt is, hogy a lakosság valóban tömegével adja el a valutát az ukrán bankokban.
"Az utóbbi hónapban ugyanannyi valutát vásároltunk, mint amennyit eladtunk. Három hónappal ezelőtt még teljesen más volt a helyzet, akkor még kétszer annyi külföldi valutát adtunk el, mint amennyit vásároltunk" - mondta a pénzügyi szakember.
Ukrajnában az amerikai dollár a legkedveltebb külföldi valuta a lakosság körében, kötött árfolyama miatt ugyanis minimális mértékben változik az átváltási ára. A múlt hónap közepén viszont három éve nem tapasztalt mélypontra zuhant az ukrán hrivnya árfolyama a dollárral szemben és 8,28-8,32 hrivnyát is elérte. Akkor elemzők azzal riogattak, hogy az év végére egy dollár 8,5, de akár 8,8 hrivnyába is kerülhet, jövőre pedig meghaladhatja a 9 hrivnyás árfolyamot. Ezzel szemben viszont úgy tűnik, stabilizálódott a hrivnya helyzete, jelenleg az ukrán nemzeti bank pénteki hivatalos adata szerint egy dollár 7,99 hrivnya.
A tendencia változása kedvez a kiürülőben lévő valutatartalékoknak. Korábbi hírek szerint az ukrán nemzeti bank nemzetközi valutatartalékai október végére 26,8 milliárd dollárra estek vissza, míg egy hónappal korábban még meghaladták a 29 milliárd dollárt, az év elején pedig csaknem 31,8 milliárd dollárt tettek ki.
Ugyanakkor nem feltétlenül pusztán a hrivnya árfolyamának javulása okozhatja azt, hogy a lakosság szabadul dollárban tartott megtakarításaitól, hanem valószínűleg az a korábbi hír is, miszerint a kormány arra készül, hogy megadóztatja a lakossági valutavásárlásokat. A múlt hónapban kiszivárgott hír szerint 15 százalék adót vetnének ki a valuta-árfolyamváltozások nyomán keletkezett nyereségre.

Címkék: Ukrajna-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).