Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár
Forrás: MTI

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető a Bucsecs-hegységben történt halálos medvetámadás nyomán szerdán bejelentette, hogy növelik az idei évre szóló kilövési kvótát.

Mircea Fechet a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a kedd esti tragédia miatt, amelyben egy 19 éves nő életét vesztette, miután medve támadt rá a Bucsecs-hegység egyik közkedvelt túraösvényén.

Az állatot kedden este kilőtték a beavatkozó hatóságok, mert a csendőrség közlése szerint agresszív volt, és többször rá akart támadni a nő holttestét lehozni akaró mentőcsapatokra. A Prahova megyei rendőrség szerdán gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat vádjával is bűnvádi eljárás indított az ügyben. Azt is vizsgálják, hogy a beavatkozó csapat törvényesen járt-e el, amikor kilőtte a védett nagyvadat.

Mircea Fechet a hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy Romániában túlszaporodott a barnamedve-állomány, és a településekre bejáró egyedek áthelyezése nem megoldás. Kijelentette: véleménye szerint azokat a medvéket, melyek emberek által lakott területeket közelítenek meg, el kell altatni vagy ki kell lőni.

Azt is bejelentette, hogy javasolni fogja a medvék kilövési kvótájának a jelenlegi 220-ról 500-ra való emelését, ahogy azt elődje, Tánczos Barna kezdeményezte. Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa által javasolt kvótát a Román Akadémia ajánlására csökkentették. Hangsúlyozta: az emberi életnél semmi nem lehet fontosabb, és jelenleg Romániában nincs garancia arra, hogy nem történik újabb hasonló tragédia.

Elmondta: a lakott településeket megközelítő medvéket el kell altatni vagy ki kell lőni, az áthelyezésük nem megoldás, hiszen a tragédia helyszínéül szolgáló vadászterületről tavaly száz medvét helyeztek át. "Más szavakkal elköltöztettük a problémát egyik településről a másikba, de nem oldottuk meg" - idézte a minisztert a Digi24.

Hozzáfűzte: széles körű párbeszédet kezdeményez a témáról, mert a 8000 egyedre becsült romániai barnamedve-populáció nincs ellenőrzés alatt, ezért egyre gyakoribbak a konfliktusok és a medvék által okozott károk.

Hevesen bírálta a kormánykoalíciót a hatósági megelőző intézkedések hiánya miatt Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter, aki szerint ez vezetett a keddi tragédiához. "Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni az állampolgárok életének megóvásáért a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszélytől?" - tette fel a kérdést Facebook-oldalán. Az RMDSZ szenátora szerint az általa javasolt intézkedések végrehajtásával sok életet meg lehetett volna menteni, baleseteket elkerülni. Szerinte "elfogadhatatlan és érthetetlen", hogy a kormánykoalíció sem a megelőzési kvótákat előíró miniszteri rendeletet, sem a villanypásztorprogramot nem ültette át a gyakorlatba.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a szenátus novemberben elfogadta az általa kezdeményezett, szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvénytervezetet, a képviselőház nyolc hónapja nem tűzi napirendre. "A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat" - értékelt Tánczos Barna, utalva arra, hogy a kormány "a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem" miatt nem meri újra bevezetni a vadászatot.

Tánczos Barna tavaly júniusban, mandátuma utolsó napján írta alá azt a miniszteri rendeletet, mely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, további 55-öt beavatkozási céllal lehet kilőni. Miután utódja a Román Akadémia ajánlására a javasolt szám felére csökkentette a kvótát, a szenátor törvénytervezetet terjesztett be a bukaresti parlamentbe, mely rögzíti a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat. A jogszabálytervezetet a szenátus elfogadta, de döntő házként a képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Romániában a környezetvédelmi tárca korábban évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, de 2016-ban a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány betiltotta a populációszabályozó medvevadászatot, és az állomány elszaporodott. A lakott területekre egyre gyakrabban belátogató nagyvadak napjainkban már országszerte számos esetben okoznak személyi sérülést és anyagi kárt.

Marcel Ciolacu kormányfő szerdán bejelentette, hogy a kormánykoalíció nagyobb pártjaként a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi a medvekérdés rendezésére. Az Agerpres szerint a miniszterelnök közölte: olyan jogszabálytervezeteket dolgoznak ki, melyek a "veszélyes", nagy medvesűrűségű térségekben lehetővé teszik a nagyvadak kilövését.

Címkék: medve, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.

2024. Július 17. 08:02, szerda | Bulvár

Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek - közölte kedden az Adevarul hírportál.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.