Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 28. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Óriási egészségügyi kockázatot jelenthet a házilag fúrt kút

Óriási egészségügyi kockázatot jelenthet a házilag fúrt kút

Egyre több hirdetőtáblán olvasni a KÚTFÚRÁS feliratot. A nyári melegben sokan döntenek úgy, hogy kertjük locsolását saját fúrt kút vizéből oldják meg.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez számos veszéllyel járhat. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén a fogyasztók több mint harmada nincs tisztában a fúrt kút létesítésével kapcsolatos veszélyekkel. A legnagyobb gondot az okozhatja, ha a hálózati víz keveredik a házilag fúrt kút vizével. Ez óriási egészségügyi kockázatot, veszélyt jelent.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kétévente elvégzett kérdőíves vizsgálatából kiderül, a válaszadók harmada nincs tisztában azzal, milyen veszélyeket rejt a saját fúrt kút létesítése. Ugyanakkor azok, akik ismerik a veszélyeket is, sokszor a költségmegtakarítás miatt mégis az illegális kútfúrást választják. Ez egyre több problémát jelent a víziközmű szolgáltatóknak, ha a házilag fúrt kutat és a közüzemi ivóvízhálózatot a házi vízellátó rendszeren keresztül összekötik, ugyanis a házi kútból származó ismeretlen minőségű, de rendszerint szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan víz bejuthat a közüzemi vízhálózatba és szennyezett víz kerülhet a fogyasztókhoz.

A házilag fúrt kutak nagy részének kivitelezése sajnos szakszerűtlenül, sokszor engedély nélkül történik. Ezek vize legtöbbször talajvízből, vagy sekélyebb rétegvizekből származik. Ezek a vízbázisok szinte mindenhol szennyezettek, de különösen a nem, vagy részben csatornázott települések, valamint az intenzíven használt mezőgazdasági területek, állattartó telepek környezetében. A házi fúrt kutak vizének ivóvízként való felhasználását rendszerint határérték fölötti nitrát tartalmuk, továbbá bakteriológiai, biológiai szennyezettségük teszi lehetetlenné, de nem zárható ki egyéb szennyező komponensek határérték fölötti jelenléte sem. A nem szakszerűen létesített mélyfúrású kutak is hasonló veszélyt jelenthetnek, amennyiben a kivitelezés során - sokszor a költségek csökkentése érdekében - elmarad a felső, szennyezett vízadó rétegek kizárása a víztermelésből.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet és Vízminőségvédelmi Osztályának vezetője, Miklósfalvi Gusztáv elmondta; „Szigorúan tilos a saját kút, vagy egyéb vízvételezés összekötése az ivóvízhálózattal, mert ez a meggondolatlan cselekedet azon túl, hogy többlet szennyvíz mennyiséget jelent, amely méretlenül jut a szennyvíztelepekre, nagyon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után.” A szakember hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy ha saját kutat fúratunk, azt mindig a szabályok betartásával, az engedélyeket beszerezve, szakszerűen tegyük, ezzel elkerülhetjük, hogy akár több száz fogyasztó vizét tegyük ihatatlanná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.