Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 03. 05:21, vasárnap | Bulvár
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje Franciaországban

Pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje Franciaországban

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el

- közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is.

Az ENVA, a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amelyeknek a tulajdonosai fertőzöttek, és közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak. A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált.

Ez az első macska Franciaországban, amelyet koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak - olvasható az ENVA internetes oldalán. A kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de a jelenség ritka.

A járványkutatók a franciaországi gócpontokon, ahol a vírus továbbra is terjed, kifejezetten fertőzött állatokat is kerestek, de korábban egyetlen egyet se találtak - jelezte Sophie Le Poder, az ENVA virológusa, a tanulmány egyik szerzője a francia hírügynökségnek.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19 betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják.

Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára