Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Június 30. 10:53, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzváltókra is kiterjeszthetik a tranzakciós adót

Pénzváltókra is kiterjeszthetik a tranzakciós adót

A Magyar Hírlap értesülése szerint a pénzváltókra is kiterjesztenék a tranzakciós illeték hatályát. A lap birtokába került az a „tárgyalási emlékeztető”, amely a Magyar Bankszövetség és a kormány álláspontját rögzíti a pénzügyi tranzakciós illetékről.

Érdekesség, hogy a megállapodás nemcsak azokat a tételeket tartalmazza, amelyek az Országgyűlés elé kerültek. Tudniillik a pénzváltókra is kiterjesztenék az adó hatályát, és az is új elem, hogy a készpénzfizetés felső értéke a tervezett ötmillió forint helyett másfél millió forint lesz. Az emlékeztetőből kiderül, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-jéig vizsgálja meg az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését. Egy külön jó hír: az NGM azt is vállalta, hogy javaslatot tesz az otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet módosítására, vagyis megindulhat a támogatott forinthitelezés.

A kormány elkötelezett a költségvetési hiánycél tartását illetően, és fenntartja álláspontját, hogy ez a célkitűzés csak pótlólagos intézkedésekkel – részben az adóbevételek növelésével – érhető el. A költségvetési célkitűzések egyik eleme a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése – áll abban a lap birtokába került tárgyalási emlékeztetőben, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a kormány képviseletében Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár jegyez. A dokumentumot aláíró másik fél a bankszövetség. Ugyanakkor a Gyuris Dániel alelnök vezette tárgyalódelegáció az emlékeztetőben azt tartotta szükségesnek rögzíteni, hogy a tranzakciós illeték a nemzetgazdaság számára káros, hátráltatja a gazdaság fejlődését, rontja a növekedési kilátásokra.

Egyébként alapesetben az illeték mértéke egy ezrelék, de maximum hatezer forint lesz, s a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltók is illetékfizetésre kötelezettek. Esetükben az illeték mértéke egy ezrelék, de ez felugorhat két ezrelékre is – most ennek a vizsgálata zajlik. A vállalkozások közötti készpénzfizetések tekintetében a korábbi tervekben szereplő ötmillió forint helyett 1,5 millió forintban határozza meg az állam a készpénzben teljesíthető kifizetések felső határát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár