Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 28. 10:14, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Pénteken lesz az ökumenikus világimanap

Pénteken lesz az ökumenikus világimanap

Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén szlovén keresztény nők állították össze - közölte Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára az MTI-vel.

Elmondta: a 2019. évi világimanap központi gondolata a Lukács evangéliumából vett mondat: "Jöjjetek, mert már minden készen van". Az idézet lényege a meghívás és a biztatás, amely válaszadásra késztet.

A mondat Jézus példázatából való, amelyben egy ember a vacsorát készített barátainak, de mivel az eredeti meghívottak kimentették magukat, utcáról hívatott vendégeket - tette hozzá.

Az imanap alkalmából világszerte megtartott istentiszteleteken történeteket hallgathatnak meg a hívők Szlovéniáról, politikai és gazdasági helyzetéről a kommunizmustól napjainkig. "Hallhatjuk a menekültek és a bevándorló munkások történeteit, az anyákét, a nagymamákét, a feleségekét és a roma emberekét" - fogalmazott a MEÖT főtitkára.

Az istentisztelet végén a hívek azért imádkoznak, hogy a népek kölcsönösen tudják támogatni egymást a "szabadság, igazságosság és béke felé vezető úton".

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg, Magyarországon harmincnegyedik alkalommal szervezi meg a MEÖT.

A résztvevők az ökumenikus tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel, "hangolódhatnak rá az eseményre, és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését".

A felkészülést segítő kiadványok a www.meot.hu honlapról vagy a www.vilagimanap.hu oldalról tölthetők le - tette hozzá Fischl Vilmos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.