Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 24. 07:23, csütörtök | Belföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Paksi bővítés: higgadt és nyugodt hangulatban zajlott a bécsi konzultáció

Paksi bővítés: higgadt és nyugodt hangulatban zajlott a bécsi konzultáció

Higgadt és nyugodt hangulatban, mintegy hét és fél órán át zajlott a Paks II. beruházás környezeti hatásairól szóló bécsi konzultáció,

a nemzetközi közmeghallhatás második állomását szerdán késő éjszakába nyúlóan tartották az osztrák fővárosban.
Az osztrák résztvevőket elsősorban a hulladékkezeléssel, a sugárterheléssel és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kérdések foglakoztatták. Számos felvetés hangzott el a Duna hőterhelésével kapcsolatosan, valamint arról is, hogy milyen mértékben tanult a magyar partner a csernobili és a fukusimai atomerőművek katasztrófáinak tapasztalataiból.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a válaszadások során hangsúlyozta: Magyarországnak hosszú távon van szüksége az atomenergiára, hiszen az ország így képes az ellátásbiztonsági és a klímavédelmi céljait elérni, valamint így tud olcsón energiát biztosítani a magyar lakosságnak és az iparnak. Kifejtette továbbá, hogy Magyarország olyan erőművet épít, amely a legkorszerűbb biztonsági előírásokat képes teljesíteni. Hangsúlyozta ugyanakkor: a beruházás kapcsán alapos hatásvizsgálati munka készült, a csaknem kétezer oldalas dokumentum mindenki számára elérhető.

A kormánybiztos az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon már a tavaszi konzultációkon rengeteg emberrel találkoztak, több mint háromezren vettek részt a fórumokon.

A kormánybiztos a közmeghallatáson kifejtette: ha Magyarország széndioxid-kibocsátás mentesen nagy mennyiségben kíván energiát előállítani, akkor az ország terepviszonyából fakadóan nem marad más megoldás, mint atomenergia-termelés.

Aszódi Attila az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a bécsi nemzetközi konzultáción az eszéki fórumhoz képest jóval többen jöttek el, az antinukleáris társaságok is képviseltették magukat, nemcsak a Greenpeace, hanem más helyi szervezetek is jelen voltak. Emiatt más típusú kérdések vetődtek fel, mint a hétfői eszéki meghallgatáson, amely jellemzően nem a lakosság, hanem inkább a hatóságok, az önkormányzati képviselők és csupán néhány civil szervezet jelenléte mellett zajlott.

Rávilágított: a konzultáció célja, hogy a magyar engedélyező fél, a környezetvédelmi hatóság új információkat, ötleteket, véleményeket és kérdéseket gyűjtsön, és az értékelését, a környezeti hatástanulmányt a lehető legtöbb megközelítésből el tudja készíteni.

A kormánybiztos elmondta: a közmeghallgatás mérlegét az alapján készítik majd, hogy milyen további ügyeket vonnak be a vizsgálatba, és aszerint, hogy az eseménynek milyen sajtóvisszhangja volt.

Magyarország 30 európai országot értesített a környezetvédelmi engedélyezési eljárásról az espoo-i egyezmény keretében. Összesen 11 ország jelezte részvételi szándékát Paks II. beruházással kapcsolatos közmeghallgatáson, a tavasszal folytatott konzultációk 41 magyarországi állomása után ősszel nemzetközi fórumon is tovább zajlik az eszmecsere.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a következő nemzetközi konzultációkat Romániában, Szlovéniában, Németországban és Ukrajnában tartják, ezekben az országokban folynak majd nyilvános és szakértői egyeztetések is. A teljes közmeghallgatási folyamat novemberben záródik le.

Címkék: atomerőmű, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;