Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 04. 11:25, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Szakképzési törvény: az alkotmányügyi bizottság Pokorni módosítóját támogatta

OGY - Szakképzési törvény: az alkotmányügyi bizottság Pokorni módosítóját támogatta

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén a szakiskolai képzésben tanított közismereti tárgyak arányával kapcsolatban a fideszes Pokorni Zoltán zárószavazás előtti módosító indítványát támogatta a Nemzetgazdasági Minisztériuméval szemben.

A szakképzési törvény módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott zárószavazás előtti módosítójában Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy a szakiskolai képzésben valamennyi évfolyamon együttesen rendelkezésre álló időkeret legalább harminchárom százaléka a Nemzeti alaptantervben meghatározottak átadásához álljon rendelkezésre, míg a szaktárca fix 33 százalékos arányt javasolt.
A bizottság tagjai közül senki nem támogatta a szaktárca javaslatát, Pokorni Zoltán módosítója ugyanakkor 22 igen szavazatot kapott, a kormánypárti képviselők mellett az MSZP-s politikusok is támogatták.
A fideszes Turi-Kovács Béla úgy érvelt: a Pokorni-féle javaslatot támogatja, mert szerinte nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a szakképzésben részt vevők.
A bizottságnak azért kellett most választania Pokorni Zoltán és a minisztérium - eredetileg a fideszes Kara Ákos - javaslata között, mert május 21-én az Országgyűlés már szavazott a szakképzési törvény módosításához érkezett módosítókról és mindkét előterjesztést elfogadta.
Pokorni Zoltán módosítójának indokolása szerint ez a megoldás garantálja a közismereti tanulmányok minimális mértékét, lehetővé teszi időkeretének többféle elosztását a szakiskola évfolyamain, és azt, hogy - a köznevelési törvény szabta eddiginél szigorúbb feltételek mellett - továbbra is nyitott legyen az út az érettségit adó iskolákban való továbbtanulás előtt érdemi közismereti tanulmányok beszámításával.
A szakképzési törvény módosításának zárószavazását múlt héten elhalasztotta a Parlament, most hétfőn viszont már elfogadhatják az előterjesztést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során