Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore-pénzek: több mint 90 milliárd került haza

Offshore-pénzek: több mint 90 milliárd került haza

Csak a múlt év utolsó heteiben több mint húszmilliárd forintot hívott haza az offshore-adóamnesztia. A külföldről visszacsábított összeg nagysága így meghaladja a kilencvenmilliárd forintot – írja a Magyar Nemzet. A NAV-nál ugyanakkor jelezték, ezek az értékek nem tekinthetők véglegesnek, ugyanis a vagyonokat hazahívó offshore-adóamnesztia december 31-ig élt, azonban elképzelhető, hogy offshore-adó címén január első napjaiban is érkeztek pénzek a költségvetéshez, melyek nagyságáról csak a következő hetekben nyerhető pontos adat.

Valósággal dőltek Magyarországra az addig külföldön fialó honi eredetű összegek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról számolt be, hogy – az eddigi adatok szerint – decemberben megközelítőleg 24 milliárd forint érkezett vissza Magyarországra. Az összeg önmagában sem csekély, a korábbi eredmények tükrében pedig egyenesen nagynak nevezhető. Az adóamnesztia 2011 elején kezdődött, s abban az esztendőben nagyjából 29 milliárd forintot irányítottak haza a vagyontulajdonosok. Az érintettek a múlt év januárja és novembere között további 38 milliárdot legalizáltak, majd ezt követte a decemberi tétel. Így összességében közel 91 milliárd forintot csábított vissza az amnesztialehetőség.

A szóban forgó paragrafusok egyébiránt úgy szóltak: ha valaki hazautalja a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és az összeg után itthon tíz százalék adót fizet, a summa eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja. A visszahozott 91 milliárd forint után az állam több mint kilencmilliárdos adóbevételhez juthatott. A NAV-nál ugyanakkor jelezték, ezek az értékek sem tekinthetők véglegesnek. A külföldi vagyonukat a magánszemélyek december 31-ig utalhatták át, a pénzintézeteknek pedig nyolc napjuk volt rá, hogy az összegből a tízszázalékos adót levonják, és az államnak továbbítsák.

Címkék: Gazdaság-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk