Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 09. 13:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Nevetni kell azon, amit a birodalom művel”

„Nevetni kell azon, amit a birodalom művel”

Négy országot érintő latin-amerikai körutat kezdett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök helyi idő szerint vasárnap Venezuelában.

Az iráni vezető, akinek a mostani az ötödik venezuelai látogatása, felkeresi Nicaraguát, Kubát és Ecuadort is.

A csúcsminisztereivel Caracasba érkezett Ahmadinezsádot a tervek szerint hétfőn fogadja régi szövetségese, Hugo Chávez elnök, akivel globális kérdések mellett a két ország kiterjedt gazdasági együttműködésének bővítéséről tárgyal.

A két politikus kedden együtt utazik tovább Managuába, hogy részt vegyenek az újraválasztott nicaraguai elnök, Daniel Ortega beiktatásán.

Néhány órával iráni vendége érkezése előtt Chávez visszautasította amerikai tisztségviselőknek azokat a nyilatkozatait, amelyekben arra szólították Iránt, hogy ne dacoljon tovább a nukleáris programjának ellenőrzését célzó nemzetközi erőfeszítésekkel.

„Nevetni kell azon, amit a birodalom (az Egyesült Államok) művel, elkeseredetten próbálkozva azzal, amit úgysem képes megcsinálni, hogy uralja ezt a világot” – mondta Chávez.

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek gyanúja szerint Irán atomfegyvert igyekszik előállítani polgári célú, nukleáris energetikai programjának leple alatt. Barack Obama elnök decemberben írta alá azt a törvényt, amely az iráni olajbevételek realizálásának megnehezítése érdekében szankciókkal fenyeget meg minden, az iráni központi bankkal ügyletet bonyolító pénzintézetet. Az Európai Unió tagállamai pedig a múlt héten elvi egyetértésre jutottak abban, hogy a továbbiakban nem vásárolnak iráni kőolajat. Irán válaszul azzal fenyegetőzik, hogy elrendeli a stratégiai jelentőségű Hormuzi-szoros lezárását, ha a nyugati országok olajszállítási tilalmat vezetnek be ellene.

Chávez és az úgynevezett bolivári szövetséghez (ALBA) tartozó latin-amerikai szövetségesei (köztük Bolívia, Ecuador, Kuba és Nicaragua) Irán pártját fogják ebben a konfliktusban.

Említett nyilatkozatában a venezuelai „forradalom” vezetője méltatta az iráni hadiipar eredményeit is – megjegyezve, hogy Teheránnak ma már nagy hatótávolságú rakétái vannak –, és azt állította, ez a fő oka annak, hogy az Egyesült Államok meg akarja őt zabolázni. Ugyanakkor alaptalannak nevezte azokat a washingtoni spekulációkat, hogy Irán esetleg latin-amerikai országokat használhat fel amerikai érdekeltségek elleni támadásokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.