Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 12. 12:43, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Népszerűsíteni akarja az ÁKK az állampapírokat

Nagyobb szabású médiakampányt indít január közepétől a lakossági állampapír-vásárlás növelése érdekében az Államadósság Kezelő Központ.

Az, hogy szükség van az állampapírok népszerűsítésére, az aligha lehet kérdéses a Magyar Nemzeti Bank adatainak ismeretében, ezek szerint ugyanis a háztartások állampapír-állománya az elmúlt időszakban mélypontra süllyedt – írja a Világgazdaság.

A kampány háttereként az szolgál, hogy az ÁKK központ növelni kívánja a belföldi befektetők, ezen belül a lakosság részét az államadósság finanszírozásában.Tavaly november végén a lakosságnál lévő állampapírok értéke a forint és a deviza alapú értékpapírokat összeadva is alig érte el a 770 milliárd forintot, vagyis az államadósság kevesebb, mint 3,8 százaléka volt lakossági értékpapír-számlákon. A lakossági megtakarításokra pedig nagy szükség van az állampapír-piacon, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, a kisbefektetők az intézményekkel ellentétesen viselkednek: olyankor vásárolják ezeket az eszközöket, amikor a nagybefektetők eladnak, így képesek a nagy piaci ingadozások csillapítására. A magyarországi kisbefektetők állampapíroktól való idegenkedése már évek óta fennáll, a válsággal pedig csak rosszabb lett a helyzet. A háztartásoknál lévő állomány 2009 közepén csúszott először 800 milliárd forint alá, és azóta sem kapaszkodott e lélektani határ fölé, ekkoriban esett a lakosság részesedése is az összvolumenből tartósan 4 százalék alá.

A lakossági kisbefektetők minden magyar állampapírhoz hozzájuthatnak (az intézmények csak a kötvényeket és a diszkont kincstárjegyeket vásárolhatják meg), a kifejezetten lakosságnak szóló értékpapírok iránt azonban az elmúlt években megcsappant a kereslet. A fénykorában, 2006-2007 környékén még 300 milliárd forintnál is több pénzt vonzó kamatozó kincstárjegyek állomány ma már alig 80 milliárd forint, a Postán kapható Kincstári Takarékjegyekben pedig csak mintegy 220 milliárd forint van. Bár busás, 6 százalékos infláció fölötti kamatot ígért, mégis döcögősen indult 2009-ben az első Prémium Magyar Államkötvény értékesítése, 2010-re viszont ez a lakossági állampapír-típus kifejezetten sikertermékké változott. Az abban az évben kibocsátott három sorozatban több mint 120 milliárd forintnyi befektetés áramlott. A tavaly indult két sorozat ezzel szemben alig 4 milliárd forintnyi tőkét vonzott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős

2024. Február 22. 15:32, csütörtök | Belföld

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok

2024. Február 22. 09:27, csütörtök | Belföld

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben - közölte a katasztrófavédelem csütörtök reggel a honlapján.

2024. Február 22. 09:23, csütörtök | Belföld

KSH: bruttó átlagkereset 655 600 forint volt 2023 decemberében

2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.