Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. Szeptember 18. 14:00, hétfő | Életmód

Németh László: A Magyar Kézművesség Hagyományait és Értékeit Megerősítve

Németh László: A Magyar Kézművesség Hagyományait és Értékeit Megerősítve

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) által életre hívott ünnepség alkalmából, a Magyar Kézművesség Napján, Németh László, az IPOSZ elnöke számos fontos témát érintett.


Az esemény emellett az elismerések és díjak átadásának méltóságteljes pillanataival is gazdagodott.
Az IPOSZ immár 31 éve kezdeményezte a Magyar Kézművesség Napja létrehozását, egy olyan eseményt, mely évente megünnepeli a kézművességet és emlékeztet minket hagyományainkra. Németh László hangsúlyozta, hogy a kézművesség fogalma széleskörűen értelmezett, kiterjedve a kisiparra és a vállalkozói közösségekre, a családi vállalkozásoktól a mikro- és kisvállalkozások sokaságáig, azokra a szakemberekre és munkatársaikra, akik nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak a lakosság számára, valamint a beszállító cégekre is.
Németh László kiemelte, hogy a kormány stratégiai célkitűzéseivel összhangban az új világban való átmenetnek meg kell őriznie azokat az értékeket és hagyományokat, amelyek a nemzeti identitást és ipari kultúrát őrzik. Hozzátette, hogy a magyar kisipart mindig a munkabékére és a munkáltató-munkavállaló közötti harmonikus kapcsolat jellemezte. Történelmi perspektívából nézve is látható, hogy a magyar kisiparra mindig lehetett számítani, és ez a jövőben is így lesz.
Az IPOSZ elnöke optimistán nyilatkozott a magyar kisvállalkozások jövőjéről, hangsúlyozva azok ötletgazdagságát és rugalmasságát, amelyek révén stabil középvállalkozásokká válhatnak a jövőben.
Az eseményen részt vett dr. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki köszönetét fejezte ki a kézművességi szektor számára a foglalkoztatásban betöltött kiemelkedő szerepéért. dr. Fónagy János kifejezte a kormány kiemelt támogatását a hazai vállalkozók, különösen a mikro- és kisvállalkozások iránt, és ösztönözte mindkét vállalkozói szektort, hogy erősítsék kapcsolataikat egymással. A parlamenti államtitkár megosztotta a közönséggel, hogy a háború és szankciók jelentős negatív hatást gyakoroltak a magyar gazdaságra. Ugyanakkor a kormány célkitűzése, hogy megvédje a családokat, megtartsa a munkahelyeket, és növelje a fizetések vásárlóerejét. Kiemelte: "A hazai kis- és középvállalkozások súlya jelentős a magyar gazdaságban. Ezek adják a magyar gazdaság gerincét. A magyar KKV-k a hazai vállalkozások 99%-át teszik ki, tehát nagyon jelentős. A foglalkoztatottak 72%-át alkalmazzák, és ezzel közel kétmillió magyar család megélhetését biztosítják. 2022-ben a nettó árbevétel és a hozzáadott érték 60%-át állították elő, ami igen jelentős növekedést mutat az előző évekhez képest."


Az esemény keretében átadták az IPOSZ elismeréseit a kézműiparban kiemelkedő munkát végző szakembereknek, valamint elismerő okleveleket és díjakat nyújtottak a média képviselőinek, akik a kézműves tevékenységet és vállalkozásokat bemutató munkájukkal hozzájárultak a szektor népszerűsítéséhez.
Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) Magyarország egyik legnagyobb országos munkaadói és szakmai szövetsége, amely 140 területileg szervezett ipartestületet és 20 országos szakmai szövetséget foglal magában, összesen 40 000 kisvállalkozást képviselve. A kézműves és kisipari szakmákban tevékenykedő vállalkozások több mint 200 kategóriában végeznek szolgáltatásokat, termelnek és szállítanak.
Az elismerések és díjak átadásának pillanatai is felejthetetlenek voltak, amelyek az ipar és a kézművesség iránti elkötelezettség és tehetség elismerését hozták magukkal. Az esemény hozzájárul ahhoz, hogy a kézművesség hagyományai és értékei továbbra is virágozzanak, és erősítsék Magyarország nemzeti identitását és gazdaságát.
Díjazottak:
Magyar Kézművességért Díj Arany fokozatát kapták:
• Verdung Imre, a Lajosmizsei Ipartestület korábbi elnöke
• Bakos Ferenc szobafestő, mázoló és tapétázó mester
• Románszky László aranykoszorús fogtechnikus mester, az ArtifexDentis Kft. alapítója
• Tímár József kőműves mester
Magyar Kézművességért Díj Ezüst fokozatát kapta:
• Kerekes István fotográfus, fotóművész
IPOSZ Díjban részesültek:
• Vígh Sándor kőműves mester
• Nehéz Győző kőműves mester
• Ferk Anikó, a Pécsi Ipartestület irodavezetője
• Molnár Elvira vállalkozó
• Bódvai Ildikó szerkesztőségvezető
Kézműipar Szolgálatáért kitüntető emléklapot kapták:
• Bíró András fuvarozó
• Huszár Judit szerkesztőségvezető
• L. Dézsi Zoltán műsorvezető, riporter
• Madarász Tímea a Dorogi Önkormányzat kulturális menedzsere
• Juhász Melinda (IPOSZ Sajtófőnök)
Az IPOSZ Országos Elnökségének Elismerő Oklevelet adományozott:
• Pekár Erzsébet a Magyar Távirati Iroda újságírójának
• Szentgáli Edit a Kossuth Rádió munkatársának
• Geszti Glória, a hatoscsatorna műsorvezetőjének
• Gergácz Anikó, a Kossuth Rádió munkatársának
• A Danubia Televízió szerkesztőségének
• Dóka Attila az amdala.hu hírportál tulajdonos főszerkesztőjének
A Magyar Kézművesség Napja tehát nemcsak az ünnepelni vágyók és a kézművesek számára jelent különleges napot, hanem egy olyan alkalom is, ahol az ipari és kézművesi szektor kiemelkedő teljesítményét ismerik el és ünneplik, hozzájárulva ezzel Magyarország gazdasági és kulturális sokszínűségének megőrzéséhez és erősítéséhez.
Budapest, 2023. szeptember 14.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.