Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2012. Április 22. 07:05, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Nem szűkül tovább a magyar dohányipar?

Nem szűkül tovább a magyar dohányipar?

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) szerint az idén megállhat a dohánytermő területek eddig tapasztalt csökkenése.

A gazdálkodók várhatóan a tavalyival egyezően 4.800 hektárt ültetnek majd be az ipari növénnyel - mondta Bényei Illés, a pócspetri székhellyel működő érdekvédelmi szakmai szervezet elnöke.

Bényei Illés elmondta, hogy 2004-től, 2011-ig mintegy 1.000 hektárral mérséklődött a dohánytermő terület nagysága az országban. A termelői kedv korábban tapasztalt folyamatos romlása megállt az idén a múlt évi jó termés, a felvásárlási árak kedvező alakulása és az európai unós szerkezetátalakítási támogatás februári kifizetése után - tette hozzá.

A szövetségi vezető tájékoztatása szerint a dohánytermés tavaly az átlagosnál 20 százalékkal nagyobb, hektáronként 1,7 tonna volt.

A meghirdetett felvásárlási ár 15 százalékkal volt magasabb a 2010-esnél, de a vártnál jobb minőség alapján végül kilogrammonként 250 forint helyett 350 forintot kaptak a termelők.

Az idén februárban - a korábbiaktól sokkal hamarabb - megkapták a dohánytermeléssel foglalkozók az európai uniós szerkezetátalakítási támogatást is, amelynek összege hektáronként a Virginia fajtánál 3.900, míg a Burley fajtánál 3.500 euró volt. A jövedelmi viszonyok kedvező alakulása - emelte ki Bényei Illés - érezhetően erősítette a termelői kedvet, márciusban legalább annyian kezdtek hozzá a palántaneveléshez szükséges magvak melegágyi vetéséhez, mint tavaly tavasszal. Az elnök szerint elképzelhető, hogy olyanok is visszatérnek a dohánytermesztéshez, akik korábban abbahagyták azt.

Bényei Illés elmondása alapján a palántákat 90 százalékban az úgynevezett vízre helyezéses módszerrel nevelik a termelők. Poliuretánhab tálcákba gépek töltik a komposztot, s a művelettel egy időben veti el a gép magvakat is. A tálcákat ezután fóliasátrakba, 5-8 centiméter magas vízre helyezik, mivel a palántanevelés hidro kultúrás módon történik. A vízbe helyezik a tápoldatot a cseperedő növényeknek, sőt a növényvédelemhez szükséges vegyszereket is, a különböző, főként gombabetegségek elleni védekezéshez. Így - hangsúlyozta Bényei Illés - "patikapontossággal" történhet a palántanevelés, egészen a kiültetésig, amely május második felében kezdődik.

Az idén is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lesz a legtöbb dohánytermő terület az országban, várhatóan mintegy 4.000 hektár - jegyezte meg a MADOSZ elnöke.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Giorgia Meloni: támogatjuk Magyarország uniós elnökségi programját

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését, az európai védelem erősítését

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek