Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 11. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Nem engedélyezett emberkísérletek zajlanak

Nem engedélyezett emberkísérletek zajlanak

Ez nem politikai kérdés, meddig kell még várnunk? – teszi fel a kérdést a késlekedő drogtiltólista kapcsán Zacher Gábor toxikológus.

A probléma egyre égetőbb, ugyanis mind gyakrabban érkeznek hírek az utcán magatehetetlenül fetrengő tinikről, akik számára az internetes piac megszámlálhatatlan mennyiségű parti- és dizájndrogot kínál.

Szombat hajnalban életveszélyes állapotban találtak rá arra a három fiatalra, akik a budapesti Hajógyári-sziget egyik szórakozóhelyén ütötték ki magukat. Zacher Gábor számát tárcsázva kiderül, a 17 és 22 éves kor közötti bulizók szervezetében GHB – közismertebb nevén Gina – mellett amfetamint és MDPV-t (pszichoaktív stimuláns) is találtak, ezért függött hajszálon az életük. A Péterffy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa kritikus hangon szólt a csigalassúságú törvényalkotásról, és úgy véli, iszonyatosan nehéz, de lehetséges a fiatalok elszakítása a drogoktól.

Netről rendelhetjük a drogot

„Való igaz, »a Gina« csupán egy kevésbé gyakran használt fajtája a partidrogoknak, sokkal komolyabb népszerűségnek örvendenek az egyéb stimulálószerek. A dizájner- és partidrogok terjedésének borzasztó nehéz gátat szabni, ezért is lenne fontos a C-lista bevezetése, mely egy kibővített tiltólista. Ezen már a törzsképletek alapján előállított szerek is szerepelnek, így a stimulánsokkal való kereskedést is meg lehetne állítani. Az interneten elérhető webshopok forgalmát és kínálatát komolyan le lehetne csökkenteni – állítja az MNO-nak a toxikológus.

A GBL-től (gamma-butyrolactone) nem fog összeesni senki, de ha megisszuk, szervezetünk átalakítja GHB-vá, magyarázza Zacher. A fiatalok ezt fogyasztják el a buli előtt, közben. Egymástól eközben azt kérdezgetik: mennyit használjak belőle? A válasz pedig legtöbbször az, hogy „nem tudom”. Alapvető probléma, hogy a laktonáz enzimek minden szervezetben más módon alakítják át a GBL-t GHB-vá, ami komoly veszélynek teszi ki a fogyasztókat, véli a szakorvos.

Fogalmuk sincs, mivel bódítanak

Zacher Gábor elképesztő arányokat tárt elénk: az elmúlt év droglefoglalási statisztikájából kiderül, hogy az elfogyasztott illegális szerek 75 százalékában a tervezett vegyület mellett más összetevő is volt. Hogy ez pontosan mit jelent? Azt, hogy a díler Kínából megrendeli a drogot, az megérkezik a postára, ahol simán átvehető. Az analitikai labor helyett hazaviszi, és már árulja is a tájékozatlan fiatalok tömegeinek. „Ma az ilyen jellegű drogkereskedelem kapcsán gyakorlatilag nem engedélyezett emberkísérletekről beszélhetünk” – fest igen sötét képet a toxikológus, majd hozzáteszi: Magyarországon egy átlagos hétvégén nagyjából 350 ezren nyúlnak illegális szerekhez, „gombásznak”, szívnak füvet, fogyasztanak GHB-t.

Zacher Gábor elmondta: évi 900-1000 túladagolással találkoznak országszerte. Amíg azonban a hírekben főszerepet kapó Gina csupán egy vegyülettel támad, évente 200 ezer új szintetikus stimuláns kerül a piacra. Utóbbiak tehát kenterbe verik a GHB-t.

Egyes vélemények szerint a partidrogok „levadászása” azért sem könnyű feladat, mert mire a hatóságok felfedezik a szer létezését és kifundálják a szankciókat, addigra másik három olyan drogfajta lép az előző helyébe, melynek a hatóanyaga nincs rajta a tiltólistán. Zacher Gábor megerősíti ezt: amíg nem sikerül összeállítani egy kibővített lajstromot az illegális szerekről, addig folyamatos lesz a vásárlás a naprakész webshopokon. Komoly törvényi változásokra, ehhez pedig valós akaratra lenne szükség.

„2012. január elsejétől 9 új hatóanyag került a listára. Ezt a tendenciát kellene tartani, és akkor nem lenne gond – hangsúlyozza a toxikológus. – Egyszerűen érthetetlen azonban, hogy a már szankcionált szerek mellett miért kell várni arra, hogy a jóval hatékonyabb szűrőt jelentő C-lista is életbe lépjen. Az erről szóló törvénymódosítási javaslat hosszú hónapok óta hever a parlament előtt, a végrehajtásra azonban a legfrissebb hírek szerint tavaszig kell várni. Miért?”

Minden jó, ha a vége jó

A törvényi szabályozás mellett a magatartástudományi szakemberek tömegein túl Zacher Gábor is keresi a választ a mindeddig megfejthetetlennek tűnő kérdésre: mi az oka, hogy a hétvégi pörgéshez a fiataloknak egyre komolyabb hányada keres drogot? – Mi sem voltunk kiscserkészek, de nem ám. Piáltunk, berúgtunk nem egyszer, nem kétszer, de ennyi pontosan elég volt. Tudtuk, hol a határ. Manapság olyan óriási értékrendbeli különbség jellemzi a szülők és a gyerekek kapcsolatát, hogy a szakadék majdhogynem áthidalhatatlan. A nemzeti drogstratégia szempontjából viszont végezetül szolgálhatok egy örömteli hírrel is: az utóbbi időben megkérdezett fiatalok 60 százaléka immár azt mondta, nem próbálná ki a partidrogot, ha megkínálnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során