Városlista
2025. április 11, péntek - Zsolt, Leó

Hírek

2017. Június 20. 08:53, kedd | Belföld
Forrás: mti

Nem drágulnak a kenyerek az összetétel változása miatt

Nem drágulnak a kenyerek az összetétel változása miatt

Várhatóan nem emelkednek a kenyérárak amiatt, mert megváltozik a felhasznált alapanyagok aránya, így például a teljes kiőrlésű kenyerek és a rozskenyerek összetétele, miközben a fogyasztók jobb ízű termékeket kapnak

- közölte Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke az MTI-vel hétfőn.
A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba. A rozskenyerekben például az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalmat, a rozsos kenyérnél pedig 15,1 százalékról 30 százalékra kell emelni a rozstartalmat. A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereknél várható, június 22. után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani. Módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is, előbbinél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet. A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is.

Fontos változás az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

Lakatos Tibor a változásokhoz hozzátette, az új élelmiszerkönyv bevezetéséhez fél éves türelmi időt adott a törvényalkotó, így ez az idő elegendő volt a pékeknek a felkészülésre.

Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, a jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.

Kifejtette, a kézműves kenyerek kedvelői jó, ha tudják, hogy június 22. után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. Aláhúzta, a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja, idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma, jövőre pedig 1,3, illetve 2,35 százalék közötti.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 11. 07:50, péntek | Belföld

Orbán Viktor: akik a magyarok ellen dolgoznak Brüsszelben, tűnjenek a magyar közéletből!

Akik a magyarok ellen dolgoznak Brüsszelben, tűnjenek a magyar közéletből! - írta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, Facebook-oldalán.

2025. Április 11. 07:49, péntek | Belföld

Gulyás Gergely: jövő héten kezdik postázni a szavazólapokat Ukrajna EU-csatlakozásáról

Jövő héten kezdik postázni az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló véleménynyilvánító szavazás szavazólapjait - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

2025. Április 11. 07:48, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: magyar vállalat építi az Egyiptomot Európával összekötő optikai kábelt

A 4iG magyar telekommunikációs vállalat mintegy 2800 kilométernyi optikai kábellel köti össze Európát és Egyiptomot a tenger alatt, így biztosítva nagysebességű internetkapcsolatot

2025. Április 10. 09:13, csütörtök | Belföld

Magyar módszerrel a kiégés ellen

Téged milyen tényezők mozgatnak munkád során? Szeretnéd, ha a fizetésed mellett egyéb módokon is elismernének? Légy része egy magyar módszer kidolgozásának, és értékes nyereményeket is bezsebelhetsz!