Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Március 09. 18:55, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: mti

Nagyrészt a regisztrált idősek oltásához használják fel a most érkezett Pfizer-oltóanyagokat

Nagyrészt a regisztrált idősek oltásához használják fel a most érkezett Pfizer-oltóanyagokat

Nagyrészt a regisztrált idősek oltásához használják fel a kedden érkezett Pfizer-oltóanyagokat - közölte a koronavirus.gov.hu kedden délután.

A kormányzati honlapon azt írták: a keddi szállítmánnyal érkezett 120 510 adag Pfizer-oltóanyagot egyenesen a kórházi oltópontokra szállították, és nagyrészt a regisztrált idősek oltásához fogják használni a következő napokban.

Magyarország már 5 oltóanyaggal rendelkezik, így felgyorsulhatott az oltás: több mint egymillió a beoltottak száma és Magyarország már a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán.

A lekötött Pfizer-BioNtech-oltóanyag mennyiségét 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték, így Magyarország már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várnak az uniós beszerzésből, ennek eddig a 6 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). A Janssen és CureVac még nem szállított, mivel még nem rendelkezik uniós engedéllyel. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét. Mivel ebből a vakcinából egy oltás is elegendő, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Kitértek arra is, hogy "miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik", az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött. Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik a következő hónapokban.

Az eddig érkezett Szputnyik vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és ezen a héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. A múlt héten érkezett orosz vakcinaszállítmány hatósági vizsgálata még tart. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Az eddig Magyarországra érkezett kínai vakcinával is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. A következő Simopharm-szállítmány március közepén várható.

Kiemelték: "a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk". Egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott azért, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcinaszállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba, és változott egyes vakcinák alkalmazása is. Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZenecával ettől a héttől már a 60 év felettieket is olthatják a háziorvosok.

Címkék: idős, oltás, pfizer, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.