Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Moszkvában szobrot állítottak a fronton szolgált ebeknek

Moszkvában szobrot állítottak a fronton szolgált ebeknek

A moszkvai Győzelem parkban szobrot állítottak a második világháborús frontokon szolgált ebeknek, az orosz főváros környéki Mityisinóban pedig katonai emlékparkot adtak át.

A szovjet hadsereg négylábú "harcosai" a háború alatt 700 ezer sebesült katonát menekítettek ki a golyózáporból, közel 4 millió bombát segítettek semlegesíteni, 3500 tonna lőszert és több mint 120 ezer jelentést juttattak el a megfelelő helyre. Sőt, életük feláldozásával harckocsikat is felrobbantottak - számolt be a Zvezda orosz televízió.
A német juhászkutya bronzszobrot Megyinszkij orosz kulturális miniszter avatta fel, aki elmondta, hogy az emlékmű felállítását a háborús veteránok kérték, és az Orosz Történelmi Társaság nyújtott segítséget benne.
Andrej Korobcov egy Alf nevű német juhászkutyáról mintázta a fronton szolgált ebek emlékszobrát. A szovjet Vörös Hadsereg katonái mellett a honvédő háborúban több mint 60 ezer, különböző fajtájú kutya szolgált.
A náci Németország csapatai 1941. június 22-én támadták meg a Szovjetuniót. Az országos gyász napján a Moszkva környéki Mityisinóban egy 53 hektáron elterülő szövetségi katonai emlékparkot és temetőt avattak.
Az ötmilliárd rubelből (körülbelül 35 milliárd forint) elkészült hatalmas park kialakításáról 9 évvel ezelőtt, Vlagyimir Putyin első államfői ciklusa idején rendelkezett az orosz kormány. Azzal a céllal hozták létre, hogy itt temessék el majd a Szovjetunió és Oroszország hőseit, a második világháborús veteránokat, a szovjet és orosz elnököket, a szövetségi végrehajtó hatalom képviselőit, a szovjet és orosz marsallokat, a haza védelmében elesetteket és mindazokat, akiknek az eltemetésére az államfő, vagy a kormány engedélyt ad.
A mityisinói katonai emlékpark és temető hétszer akkora, mint a moszkvai Novogyevicsi temető, amelyben számos orosz és szovjet híresség nyugszik. A Moszkva környéki emlékpark, amelyet a gazeta.ru című internetes újság a Putyin-korszak pantheonjának nevezett el, hosszú évekig a finanszírozási problémák miatt nem nyílhatott meg. Egy moszkvai művészettörténész szerint a park a gigantomániára való törekvés megnyilvánulása. Szerinte a mityisinói patheonnak a humanizmust és az együttérzést kellene hangoztatnia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez