Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 27. 14:59, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen virslit vegyünk szilveszterre?

Milyen virslit vegyünk szilveszterre?

Jó eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát.

Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.

Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e jogszabályoknak. A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült, s eredményeik szerint a termékek megfeleltek az előírásoknak. Két fajta virslinél ugyanakkor a hatóság érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, három típusnál pedig a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak.

Virsli kisokos:
A virsli legfeljebb 30 milliméter átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. A fogyasztók kedvelik a füstölt terméket. Kétféle füstölés létezik: keményfa elégetésével, illetve füstaroma párologtatásával érik el az eredményt. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék – olvasható az élelmiszer-felügyelet összefoglalójában.


Az ideális virsli
Az MgSzH értékelő bizottsága az ideális, kiváló minőségű virsli kritériumait is megfogalmazta. Eszerint „a termék tökéletesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem ráncos, tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. Ha elvágjuk, egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható benne. Néhány 1-2 milliméteres ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, rágás után jól összeálló, melegen lédús, kívül-belül egyenletes világos rózsaszínű. Ízében és illatában kellemesen füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus, tiszta, minden idegen szagtól mentes.”

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szilveszter, virsli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során