Hírek
2012. Szeptember 19. 05:00, szerda |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Milyen tejet igyunk?

A szervestől az omega3-al dúsított tejig ma már mindenféle kapható, ennek ellenére ma jóval kevesebbet fogyasztunk, mint harminc évvel ezelőtt, pedig igen jó kalcium forrás.
De melyiket válasszuk és miért? Ennek a kérdésnek az eldöntésében segít a Fox News cikke.
Legtöbbször az alacsony zsírtartalmú sovány tejeket ajánlják, hogy a szervezetben lévő telített zsírtartalom alacsony szinten maradjon. Ezekből is azonban sokféle van.
A szerves tej természetesen nevelt tehéntől származik, azaz a tehenek nem kapnak vegyi anyagokkal dúsított takarmányt. Bár a bio tejet sokan ajánlják, mégis egy nemrégiben készült vizsgálat nem talált szignifikáns különbséget a bio és a hagyományos tej hormontartalma között. Ugyanakkor más kutatások azt mondják hogy olyan fontos tápanyagokban, mint az omega3, a béta-karotin, vagy az E-vitamin, viszont gazdagabb.
Az ultra pasztőrözött tejeket arra találták ki, hogy minél tovább elálljanak, ezért magas hőfokon kezeltek. Legtöbbször a bio tejek is ultra pasztőrözöttek, ugyanakkor a szakértők szerint nem olyan táplálóak, viszont hosszú távon elállnak a kamrában felbontás nélkül.
A laktózmentes-tej valóságos áldás azok számára, akik nem tudják megemészteni a tejcukrot. A szójatej magasabb telítetlen-zsírsavakban, míg a kókusztej tiszta, friss ízéről ismert, ami emeli a jó és csökkenti a rossz koleszterin szintjét.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 02. 15:24, szerda | Életmód
„Könnyek a vízben” – Egy koncert, ami életeket változtathat meg
Jótékonysági összefogás Székelyföldért a Puskás Szoborparkban
2025. Július 02. 07:47, szerda | Életmód
AM: megújul páratlan természeti kincsünk, a Kis-Balaton
2025. Július 01. 07:45, kedd | Életmód
MME: a vízimadarak etetése veszélybe sodorja az állatokat
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.