Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2012. Július 10. 06:11, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért égünk le?

Miért égünk le?

A leégés azt jelzi, hogy jól érezte magát a napon, bár egy kissé figyelmetlen volt. Vajon mi megy ilyenkor végbe sejtjeinkben, ami a fájdalmat és a piros gyulladást/égést okozza? Kiderül a Fox News összeállításából.

A kutatók ezúttal ugyanis felfedeztek egy molekuláris jelet, ami a leégést okozhatja. Amikor a bőrsejtek ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az RNS egy speciális formája, az úgynevezett mikro RNS sérül - állapította meg a tanulmány - ez okozza a leégést.

Ezt a sérülést tehát a napozás általi leégés okozza, amely gyulladáshoz vezethet a környező sejtekben. A leégés tehát tulajdonképpen a szervezet immunválasza, amit a sejtekben károsodott RNS vált ki a környező sejtekből.

A környező egészséges sejtek viszont segítenek a káros részek lebontásában úgy, hogy gyulladásos választ adnak az égésre. A folyamat célja, hogy a napkárosodott sejtek eltávolodjanak annak érdekében, hogy ne rákosodjanak el.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 13:06, szombat | Életmód

Átalakul az internetes szolgáltatási piac, egyre többen vásárolnak az utolsó pillanatban

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre

2022. Május 18. 16:04, szerda | Életmód

Folyamatosan nő az elektromos autók akkumulátorának élettartama

A hatótávolság után a legnagyobb aggodalmat az akkumulátorok élettartama jelenti azoknak, akik fontolgatják, hogy elektromosra cserélik hagyományos üzemű autójukat:

2022. Május 17. 16:09, kedd | Életmód

Sokmilliárdos forgalmat generál a grillszezon

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest

2022. Május 14. 16:29, szombat | Életmód

Először sikerült növényt termeszteni holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.