Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2011. November 27. 07:16, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Mi lesz az afganisztáni NATO-erőkkel?

Pakisztán úgy döntött, felülvizsgál az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden – diplomáciai, katonai, hírszerzési – megállapodást, miután NATO-helikopterek pakisztáni támadásában meghalt 28 pakisztáni katona.

A pakisztáni kormány vezető tisztségviselői, miniszterei és a hadsereg legfontosabb parancsnokai Juszuf Raza Gilani miniszterelnök vezetésével rendkívüli tanácskozást tartottak.

Ezt követően jelentette be a miniszterelnöki hivatal, hogy Iszlámábád teljesen felülvizsgál az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erővel (ISAF) kötött minden programot, együttműködést és arra vonatkozó megállapodást. Ez vonatkozik minden diplomáciai, politikai, katonai és hírszerzési megállapodásra is.

A kabinet ezenkívül elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légi támaszpontját. A kabinet azonnali hatállyal lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

Előzőleg a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője, Carsten Jacobson Kabulban „nagyon valószínűnek” mondta, hogy valóban NATO-helikopterek okozták a pakisztáni katonák halálát. Jacobson elmondta, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték „egy változó harcászati helyzetben”, s „nagyon valószínű, hogy ez okozta a pakisztáni veszteségeket”.

A NATO helikopterei közép-európai idő szerint pénteken este támadták meg az északnyugat-pakisztáni, az afgán határtól 2,5 kilométerre lévő katonai állást, amelyen negyven pakisztáni katona tartózkodott. John Allen tábornok, az ISAF amerikai parancsnoka „mindenre kiterjedő vizsgálatot” rendelt el az „incidens” körülményeinek tisztázására.

Pakisztán válaszul szombat délelőtt már lezárta az afganisztáni NATO-erők legfontosabb, a Khyber-hágón át vezető szárazföldi utánpótlási vonalát. „Leállítottuk az utánpótlást és mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottunk vissza” – nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő a Reutersnek. Egy másik hivatalnok szerint az utánpótlást szállító járműveket biztonsági okokból fordították vissza. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők utánpótlásának 49 százaléka az említett úton jut célba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.