Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 19. 12:10, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Meteorit - Szélhámosok is árulják az interneten a cseljabinszki meteorit állítólagos darabjait

Meteorit - Szélhámosok is árulják az interneten a cseljabinszki meteorit állítólagos darabjait

A Cseljabinszki régióban a rendőrök elkoboztak egy állítólagos meteoritdarabot egy internetes hirdetőtől, és továbbra is ellenőrzik a maradványokkal való kereskedést, mivel néhány ajánlat szélhámosságnak bizonyult - jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.

A szibériai régió belügyi igazgatóságának szóvivője elmondta, hogy a Cseljabinszk közelében, a régió központjától délre lévő Jemanzselinka nevű falu egyik lakójától körülbelül 60 grammnyi anyagot vettek el, amelyet az illető a térségben a múlt pénteken lezuhant meteoritból származó maradványként árult. A településen élők azt állítják, hogy meteoriteső hullott rájuk négy napja. Anzselika Csirkova rendőrségi szóvivő szerint lehetséges, hogy a férfi ellen eljárást indítanak. Elmondta, hogy a Cseljabinszki régióban található Magnyitogorszkban is azonosítottak egy lakost, aki ugyancsak az interneten kínált eladásra meteoritdarabot, de kiderült, hogy csak viccelődött.
A rendőrség minden egyes hirdetést megvizsgál, mert néhány szélhámosságnak bizonyult, ezért arra figyelmeztették a lakosságot, hogy legyen óvatos a meteorit maradványának feltüntetett kő- vagy fémdarabokkal, és senki se vásároljon ismeretlen anyagokat.
Az orosz törvények szerint a meteoritok darabjainak ellopásáért akár 10 év börtön és 500 ezer rubelig terjedő pénzbüntetés is járhat, mivel azok állami tulajdonnak és kulturális értéknek számítanak.
Az Urál-hegység térségében február 15-én felrobbant és darabjaira hullott meteorit maradványaival való illegális kereskedés ennek ellenére komolyan felvirágzott a Cseljabinszki régióban. Az eBay nevű népszerű internetes adásvételi oldalon is, ahol nem csak orosz, hanem amerikai polgárok is kínálják ezt a különleges árut, vagy éppen érdeklődnek utána - számolt be a hirtelen felvirágzott új üzletágról a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.
Egyes darabokat 10-15 ezer rubelért (körülbelül 70-105 ezer forint) árulnak, de mint az állami televízió riportere utánajárt, számos esetben csupán ugratásról vagy éppen szélhámosságról van szó. Volt, aki azt akarta elhitetni, hogy egy 200 kilogrammos meteoritdarab van a birtokában.
Hétfőn Jekatyerinburgban, az Urali Orosz Szövetségi Egyetem kutatói bejelentették, hogy a Cseljabinszkról elnevezett meteorit több mint 50 apró darabját találták meg. Laboratóriumukban elvégezték a kémiai vizsgálatokat, amelyek igazolták, hogy valóban meteoritmaradványokról van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).