Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 01. 12:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

Közlése szerint ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között "talán még jobban terjednek", gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: "azért van még tartalék", majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban.

Az oltásokra térve beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak.

A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Mekely Béla szomorúnak nevezte, hogy a házorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg. "Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét" - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát.

A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: "előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg". Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.

Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni - mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy ebben az évben "teljes mértékben letudjuk a járványt".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;