Városlista
2025. július 1, kedd - Annamária

Hírek

2013. Július 19. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Mennyire biztonságosak a génmódosított ételek?

Mennyire biztonságosak a génmódosított ételek?

Az élelmiszerboltokban a vásárlásaink 70 százalékában olyan élelmiszert vásárolunk, amely genetikailag módosított élelmiszert tartalmaz: ezek olyan laboratóriumokban kifejlesztett nyersanyagokból készülnek, amelyeket mesterséges módon ellenállóbbá tettek a rovarokkal, betegségekkel és egyéb környezeti hatásokkal szemben. De mennyire biztonságosak? Kiderül cikkünkből.

A génmódosítás egy nem régóta alkalmazott technológia, amely során egy organizmus genetikai állományát egy másikéba helyezzük, olyan esetekben, amikor normális körülmények között a kettő nem lenne egymással keresztezhető - írja a Fox News.

Jelenleg négy típusú genetikailag jelentős mértékben módosított terményt ismerünk: kukorica, szójabab, gyapot és repce. Ez a fajta technológia napjainkban különösen hasznosnak bizonyul, amikor a szélsőséges időjárás és a legkülönfélébb újfajta betegségek megjelenése miatt napjainkra minden fellelhető eszközre szükségünk van ahhoz, hogy az élelmiszer-termelést olyan termelékeny szinten tartsuk, amennyire csak lehet.

A génmódosított élelmiszerek csak 1995 óta széleskörűen elterjedtek, de csak nemrégiben kezdődtek parázs viták arra vonatkozóan, hogy milyen hatásuk lehet a környezetre vagy az egészségünkre.

A szakértők szerint még számos vizsgálatot kellene végezni arra vonatkozóan, hogy hitelt érdemlően ki lehessen jelenteni, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása biztonságos.

Állatokon végzett megfigyelések alapján elmondható az, hogy a génmódosított élelmiszerek fogyasztása kapcsolatba hozható olyan tünetekkel, mint vastagbélgyulladás, problémák a májjal, vesékkel és tüdővel. Habár egyelőre semmilyen piacra került élelmiszerről nem bizonyosodott be, hogy fogyasztásra alkalmatlan, de ez nem jelenti azt, hogy az újonnan piacra kerülő termékeket ne kellene alaposan megvizsgálni.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód

Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye

A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak

2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód

Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája

2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód

Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon

A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből