Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Melyik görög csapatnak drukkoljunk?

Melyik görög csapatnak drukkoljunk?

A május 6-án megtartott választások után nem sikerült kormányt alakítani Görögországban egyik meghatározó politikai erőnek sem,

a most hétvégére kitűzött választások tétje pedig talán még nagyobb, mint május elején: a voksolást akár népszavazásnak is tekinthetjük a görögök eurózóna-tagságáról. A lehetséges kimenetelekről három forgatókönyvet vázoltak fel ma KBC Equitas elemzői.

1. A legvalószínűbb a legjobb

Az EU-barát Új Demokrácia győzelme a legvalószínűbb forgatókönyv a KBC vezető makroközgazdásza szerint. A mentőcsomagokat támogató erők koalíciója lenne a legkedvezőbb a piacok számára, hiszen az új kormány igyekezne gyorsan megegyezni a feltételekről, így Görögország - legalábbis rövid távon - az eurózóna tagja maradna. Ez akár rövid ralit is hozhat az aggodalomtól megbénult európai piacokra.

60 százalék a valószínűsége, hogy a kedvező forgatókönyv ellenére a görögök két éven belül kilépnek az eurózónából, mert az EU-IMF-ECB hármas teremtette feltételeknek hosszabb távon feltehetően nem tud megfelelni az ország. A kilépés ugyanakkor rendezett módon, a tovaterjedő 'fertőzést” megakadályozva történhet, ha a rendelkezésre álló időt Európa a megfelelő intézkedések kidolgozására használja.

A megoldáshoz több fontos intézkedésre lenne szükség: 1) bankunió európai felügyelettel, betétbiztosítással 2) további lépések a költségvetési unió felé 3) a gyenge eurózónabeli bankok feltőkésítése 4) az EFSF/ESM alapok hitelezési kapacitásának tovább növelése 5) az ESM alap banki jogosítványokkal való felruházása (így az ECB-től is szerezhetne likviditást) 6) egy közös adósságalap felállítása, amelybe a GDP 60 százaléka feletti adósságukat helyeznék az országok 7) eurókötvények kibocsátása a közös adósság finanszírozására.

Elképzelhető, bár kevésbé valószínű, hogy a kedvező választási eredmény után mindkét fél engedményeket tesz, így Görögország nem lép ki sem önként az eurózónából, sem pedig a többi tag – elsősorban Németország – nem kényszeríti kilépésre, felismerve a hatalmas potenciális költségeket. A fenti intézkedések ez esetben is fontosak, de a görög kilépés esetén 'létfontosságúak” lehetnek.

2. Könnyen lehet nagyon rossz

A második forgatókönyv járhat a legsúlyosabb piaci hatásokkal, ha a nyíltan mentőcsomag-ellenes Syriza alakít kormányt. A kormány feltehetően elutasítja a 'Trojka” követeléseit (legalábbis újratárgyalná a feltételeket), így nemzetközi szervezetek megvonhatják az országnak nyújtott támogatást. Ez nem jár feltétlenül az eurózónából való kieséssel, a görög bankok például továbbra is részesedhetnek az ECB nyújtotta likviditásból.

Kevésbé valószínű, de előfordulhat, hogy a Syriza vezette kormány egyoldalúan az azonnali kilépés mellett dönt. Ez a szcenárió erősen negatív piaci mozgásokat okozna, és beláthatatlan következményekkel járhat. Ha a Görögország köré húzott 'tűzfal” nem bizonyul elegendőnek, akár az eurózóna teljes széthullásához is vezethet ez a forgatókönyv. Érdemes hozzátenni, hogy a legutóbbi nyilatkozataiban a Syriza is az euró mellett állt ki, ami tovább csökkenti az extrém szcenárió valószínűségét.

3. A döntetlen sem jó

A harmadik, legkevésbé valószínű forgatókönyv szerint ismét nem alakul kormány a választás után. Valószínűleg erre is negatívan reagálnának a piacok, hiszen a kormányalakítás elmaradása miatt nem léphetnének életbe június végéig a megkövetelt megszorító intézkedések, ami miatt a 'Trojka” szintén beszüntetheti a támogatását.
Tényleg meglepné-e a piacokat az eredmény?

Az újabb görög választásokra, illetve a lehetséges kimenetekre a befektetők már egy hónapja készülhetnek. A meghatározó intézményi befektetők közül sokan a legrosszabbra készülve szélsőségesen defenzív portfóliókba menekültek, erre utalnak a történelmi mélységeket (sőt, a negatív tartományt) megjárt német és amerikai hozamok is.

Egy mérsékelten kedvezőtlen szcenárió esetén a várt eladási hullám elmaradhat a nagyon óvatos pozicionáltság miatt. A legkedvezőbb kimenetel pontosan ezen okok miatt akár jelentős 'fellélegzést' és hirtelen emelkedést is hozhat magával, ha visszatérnek a vevők a piacra (a tartós emelkedéshez ez még kevés lehet). A lehetséges negatív kimenetek miatt ugyanakkor a kockázatok rendkívül magasak, az extrém forgatókönyv (Syriza-győzelem és azonnali kilépés) erősen negatív reakciókkal járhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése