Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 24. 07:13, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Megvan a csúcstalálkozó időpontja

Megvan a csúcstalálkozó időpontja

Jövő májusban, 20-21-én tartja következő csúcstalálkozóját a NATO az egyesült államokbeli Chicagóban – jelentette be Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára.

A helyszínről és a hónapról már korábban is esett szó, a pontos dátumot azonban csak most közölte hivatalosan a főtitkár, aki jelenleg New Yorkban tartózkodik, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán.

Az atlanti szövetség legutóbbi csúcstalálkozóját tavaly novemberben tartották Lisszabonban, ahol célul tűzték ki, hogy a NATO vezette nemzetközi erő (ISAF) 2014-ig fokozatosan átadja az Afganisztán biztonságáért viselt felelősséget az afgán fegyveres erőknek. Lisszabonban emellett elfogadták az elkövetkező tíz évre szóló stratégiai koncepciót. Azon belül előirányozták azt is, hogy a NATO megteremti az amerikaiak kezdeményezte európai rakétavédelmi rendszert, és ebben együtt kíván működni Oroszországgal.

Brüsszelben közzétett nyilatkozatában Rasmussen leszögezte: a chicagói csúcson a NATO világossá fogja tenni, hogy 2014 után sem hagyja magára a közép-ázsiai országot. A NATO elkötelezettsége megmarad, és folytatni fogja az afgán erők tagjainak kiképzését, az ország biztonsági erőinek képességfejlesztését. Ami az európai rakétavédelmet illeti, a főtitkár reményei szerint Chicagóban már bejelenthetik a rendszer részleges működőképességét.

Ugyancsak szó lesz az amerikai nagyvárosban rendezendő csúcstalálkozón a védelmi költségvetési források „okos felhasználásáról”, arról, hogy a tagállamok ésszerűen osszák meg egymás közt a védelmi beszerzési terheket. A fentiek mellett szó lesz Chicagóban olyan kérdésekről is, amelyek csak a közelmúltban merültek fel, illetve kerültek az érdeklődés homlokterébe. Így meg kívánják alapozni a NATO partneri kapcsolatait más országokkal és szervezetekkel – különösképpen Észak-Afrikával és a Közel-Kelettel.

„Sok kedvező tapasztalatot vonhattunk le líbiai műveleteinkből. Szeretnénk tovább szélesíteni és erősíteni ezeket a partnerségi perspektívákat” – fogalmazott Anders Fogh Rasmussen. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.